Gents onderzoek legt motivatie vrijwilligers bloot

De universiteit van Gent heeft onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk. Ze hebben onder meer de drijfveren van vrijwilligers onderzocht, maar ook het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers en tips voor vrijwilligersorganisaties.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Hannah Van Borm. Ze heeft drie grote drijfveren ontdekt. Als eerste telt het maatschappelijke belang, dus het feit dat het gedaan moet worden. Daarnaast moet ook de activiteit an sich interessant zijn. Maar de belangrijkste motivator is dat je er een goed gevoel aan overhoudt.

Daarnaast is er ook een klein verschil tussen de beweegredenen van mannen en vrouwen om aan vrijwilligerswerk te doen. Doctoranda Hannah Van Borm van UGent: "Vrouwen laten zich in eerste instantie meer motiveren door de externe voordelen die zij kunnen halen uit het vrijwilligerswerk. Denk hierbij aan sociale contacten, meer kansen op de arbeidsmarkt of het aanleren van nieuwe vaardigheden." Mannen zouden zich meer laten leiden door hun sociale principes en het maatschappelijk belang van het vrijwilligerswerk.

Ten slotte geeft het onderzoek ook tips voor wie een vrijwilligersorganisatie leidt. Zo vraag je mensen best om concrete taken op zich te nemen. Meteen vragen om een langdurig engagement schrikt af. Als je taken beperkt houdt, zijn mensen sneller geneigd om in te stappen en mettertijd verruimt hun engagement vanzelf.

 

kasto80

Meest gelezen