Helpt oppositie de premier straks aan een meerderheid? "Ons land moet naar Marrakech"

Groen en SP.A steunen de tekst van het migratiepact en zullen hoogstwaarschijnlijk voor het pact stemmen in het parlement straks. Een extra interpretatieve tekst is voor Groen niet nodig. SP.A heeft er dan weer geen problemen mee.  Dat zeggen voorzitters Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (SP.A). Zo zal de oppositie de premier aan een wisselmeerderheid helpen om het pact goed te keuren. N-VA gaf eerder aan dat zoiets voor hen het einde van de regering betekent, maar zou nu toch door kunnen gaan met een regering die naar Marrakech trekt. 

"We willen dat ons land het VN-migratiepact steunt", zegt voorzitster van Groen Meyrem Almaci duidelijk in "De ochtend" op Radio 1. Straks wordt er in het parlement gestemd over het migratiepact, tijdens een commissie Buitenlandse Betrekkingen. Zoals bekend is regeringspartij N-VA gekant tegen het migratiepact. Om toch aan een meerderheid te komen, zullen Groen en SP.A waarschijnlijk voor het pact stemmen. N-VA liet eerder verstaan dat een zogenoemde "wisselmeerderheid" het einde van de regering zou betekenen, maar maakt nu de opening om toch met de regering door te gaan als de premier naar Marrakech trekt. 

Specifiek zal het parlement stemmen over de vraag of ons land het pact met een extra interpretatietekst moet goedkeuren. Zo'n extra tekst moet verduidelijken hoe Belgische rechters het pact moeten begrijpen. Voor Groen is zo'n interpretatieve nota niet nodig. 

De tekst vertrekt vanuit mensenrechten. Blijkbaar hebben sommige partijen daar tegenwoordig problemen mee

Meyrem Almaci, voorzitster van Groen

"Voor ons is de tekst zoals ze voorligt evenwichtig", zegt Almaci. "De tekst vertrekt vanuit mensenrechten. Blijkbaar hebben sommige partijen daar tegenwoordig problemen mee", haalt ze uit naar N-VA. "Het is belangrijk dat we naar Marrakech kunnen gaan en onze steun voor het pact uitspreken. Als de meerderheid zegt dat ze daar nog iets naast wil leggen willen wij eerst kijken wat dat is. Die interpretatieve nota moet voor ons de tekst respecteren en weerspiegelen. Laten we straks kijken waarmee men op de proppen komt."

Het kan op zich geen kwaad dat er verduidelijkingen komen bij het pact

SP.A-voorzitter John Crombez

Indien nodig zal ook SP.A het pact mee goedkeuren in het parlement, zegt SP.A-voorzitter John Crombez. Met een bijgevoegde interpretatieve tekst heeft Crombez geen problemen. "Het kan op zich geen kwaad dat er verduidelijkingen komen bij het pact", zegt hij. Crombez pleit wel voor een verklaring die in lijn is met die van onze buurlanden: "Als Europese landen een verklaring bijvoegen bij het pact, doen ze dat best op één lijn." 

Herbeluister hier het volledige interview met Meyrem Almaci in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen