Videospeler inladen...

90 arrestaties, 2 miljoen euro en zo'n 4 ton cocaïne: grote actie tegen maffiaclan Ndrangheta, ook invallen in ons land

Er is een grote internationale actie tegen maffiaorganisatie Ndrangheta gehouden. Politie en gerecht zijn binnengevallen op verschillende plaatsen in Italië, Duitsland, Nederland, en ook in ons land. Het resultaat? Ongeveer 90 verdachten - waaronder hooggeplaatste leden van de organisatie -  werden opgepakt, en er werd 2 miljoen euro, 140 kilogram XTC en 3.000 à 4.000 kilogram cocaïne in beslag genomen.

Onder de naam "Operatie Pollino", zijn speurders en gerecht binnengevallen op verschillende adressen in Italië, Nederland, Duitsland en ook in ons land - in de provincie Limburg. En ook in Suriname waren er acties. De politie had het gemunt op de "Ndrangheta", de machtige maffia-organisatie die uit de Italiaanse regio Calabrië afkomstig is, maar over heel Europa actief is. 

90 verdachten opgepakt, 2 miljoen euro, 140 kilogram XTC en 4.000 kilogram cocaïne in beslag genomen

De actie is het resultaat van een Europees politieonderzoek, dat zijn kiemen kende in een restaurant in Nederland, in 2014. Met succes. Zo'n 90 verdachten, onder wie hooggeplaatste leden van de maffiaorganisatie, konden gearresteerd worden. De speurders konden ook beslag leggen op twee miljoen euro, 140 kilogram XTC en 3.000 à 4.000 kilogram cocaïne.

"De maffiaorganisatie controleert een aanzienlijk deel van de cocaïnehandel in Europa. De organisatie maakt zich systematische schuldig aan omkoping, witwassen en geld. We vermoeden dat Ndrangheta Italiaanse restaurants, hotels en ijssalons in handen heeft. We denken dat de organisatie crimineel geld investeert in die zaken en het zo witwast", klinkt het op de persconferentie in Den Haag. "

De organisatie maakt zich systematisch schuldig aan omkoping, witwassen van geld

Videospeler inladen...

Via de havens van Rotterdam en Antwerpen, maar ook via Italië werd de cocaïne gesmokkeld. "In elk land dat cocaïne produceert, is deze bende actief."

14 huiszoekingen in België

Ook in Limburg waren er invallen. "We zijn er ons al jaren van bewust dat er groeperingen of personen in Limburg aanwezig zijn die banden hebben met Italiaanse maffiagroeperingen", vertelt Pieter Strauven van het Limburgse parket. "Limburg is om verschillende redenen interessant. Ten eerste had men tot enkele decennia geleden een grote mijnstreek en een grote Italiaanse gemeenschap. Ten tweede ligt Limburg aan het drielandenpunt, waardoor cross borderactiviteiten gemakkelijk zijn. Ten derde ligt een groot havengebied (Antwerpen) vlakbij."

Vanochtend werden er ook in Limburg een veertiental huiszoekingen uitgevoerd, in Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem. Er konden ook veertien verdachten opgepakt worden.

Herbekijk hieronder het verslag in "Het Journaal":

Opmerking van de redactie: in dit fragment uit Het Journaal is een Italiaans restaurant uit Rekem te zien, waar een huiszoeking is gehouden. Volgens het parket van Limburg is uit het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek duidelijk geworden dat de eigenaars van het restaurant niks met maffiapraktijken te maken hebben.

Videospeler inladen...

Meest gelezen