Videospeler inladen...

Houding van N-VA in regeringscrisis maakt coalitiegesprekken in Antwerpen "moeilijk", zegt Crombez

De houding van N-VA in de regeringscrisis omtrent het migratiepact maakt de coalitiegesprekken tussen SP.A en N-VA in Antwerpen "moeilijker". Dat zegt voorzitter van SP.A John Crombez. Gisteren publiceerde N-VA een ophefmakende campagne op sociale media, en dat viel niet in goede aarde bij SP.A: "Die partij is geen regeringspartij meer, maar een communicatiebureau", zegt Crombez. "De ranzigheid van die campagne maken de onderhandelingen in Antwerpen alleen maar moeilijker." Later haalde N-VA de campagne wel van het internet. 

De crisis in de federale regering omtrent het migratiepact kan wel eens een staartje krijgen in het stadsbestuur van Antwerpen. Dat blijkt uit een reactie van voorzitter van SP.A John Crombez. In Antwerpen zitten SP.A en N-VA (samen met Open VLD) rond de tafel om een nieuw stadsbestuur te vormen. Gisteren publiceerde de N-VA een omstreden campagne op sociale media over het migratiepact, die Filip Dewinter (Vlaams Belang) deden verklaren dat hij er de auteur van kon zijn. Dat viel niet in goede aarde bij SP.A. Later haalde N-VA de beelden wel van het internet, omdat ze "zelf onderwerp van politiek debat waren geworden". 

N-VA is geen regeringspartij meer, maar een communicatiebureau. Die campagne van N-VA gisteren was ranzig.

SP.A-voorzitter John Crombez

"N-VA is geen regeringspartij meer, maar een communicatiebureau", reageert Crombez nu. "Die campagne van N-VA gisteren was ranzig. Dat maakt het moeilijker. Onze mensen zijn rond tafel gegaan om het sociaal beleid in Antwerpen te veranderen. De ranzigheid van die campagne maakt dat alleen maar moeilijker." Toch verlaat SP.A de onderhandelingstafel in Antwerpen voorlopig niet: "De inhoudelijke gesprekken zijn bezig", zegt Crombez. 

"Show"

Niet alleen de N-VA moet het bij Crombez ontgelden. De regering maakt er "theater" van, zegt hij als lid van de oppositie. Daarbij is de voorzitter vooral scherp voor premier Charles Michel (MR) zelf: "De premier kan zich blijkbaar laten vernederen en het beleid laten stilvallen. We hebben een premier nodig die zegt dat het genoeg is geweest, die de pijn niet langer rekt." 

Als je al moet beginnen smeken om naar Marrakesh te mogen gaan, en je gaat dan verder besturen met dezelfde mensen, hoezeer kan je een keizer zonder kleren zijn? 

John Crombez, voorzitter van SP.A

In een commissie in het parlement moet deze middag worden gestemd over het migratiepact. De resolutie waarover moet worden gestemd zou bepalen dat het migratepact met een interpretatieve tekst moet worden goedgekeurd volgende week in Marrakech. Zoals bekend is enkel N-VA daartegen. 

SP.A en Groen zouden de nodige stemmen bijpassen, zodat de regering toch aan een zogenoemde "wisselmeerderheid" komt. Voor Groen is een extra interpretatieve tekst niet nodig, SP.A-voorzitter John Crombez ziet er geen graten in. Maar hij vindt de houding van de premier wel een zwaktebod: "Als je al moet beginnen smeken om naar Marrakesh te mogen gaan, en je gaat dan verder besturen met dezelfde mensen, hoezeer kan je een keizer zonder kleren zijn?"

Meest gelezen