De krantencommentaren: "Stop er nu maar mee"

Uiteraard domineert de politieke crisis de voorpagina's van de kranten vanochtend. Het Nieuwsblad is het meest uitgesproken: "Stop er nu maar mee", kopt de krant. "De regering is morsdood", concludeert hoofdredacteur Liesbeth Van Impe.

Volgens Het Laatste Nieuws staat "De Wever met de rug tegen de muur, ondanks dubbele mea culpa". "Het is ver gekomen als [de N-VA] haar eertijdse droomregering opblaast omwille van een al bij al onschuldige VN-tekst. Dat zegt iets over die regering en het zegt iets over die partij", schrijft commentator Jan Segers.

"Ja, je kunt er dan uitstappen, uit die regering, beschaamd als je lijkt te zijn over haar realisaties, en je kunt ze zonder jou laten aanmodderen tot in mei. Maar moet je dan op begrip rekenen? Moet de kiezer dat normaal vinden, dat om welke reden dan ook deze regering in aflopende zaken gaat? En zou ú dat mogen op uw werk, uit balorigheid een half jaar nietsdoen?"

De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout denkt dat N-VA een zware gok waagt met deze regering te laten vallen. "Is N-VA zeker dat ze niet de fout maakt die haar op 14 oktober al veel stemmen kostte: het bed van het VB spreiden?"

"Wat nu, Bart De Wever?", vraagt De Standaard. Ook daar luidt de analyse dat de N-VA alleen het Vlaams Belang in kaart heeft gespeeld. "Plots zijn snelle verkiezingen voor de N-VA de meest riskante optie. Daarom durft Michel het aan De Wever in het parlement voor het blok te zetten."

De Tijd-commentator Bart Haeck noemt Michel 1 "dan toch een kamikazeregering". "Deze val heeft ze zichzelf aangedaan. De N-VA, die al jaren politiek kapitaal opbouwt op migratie, ging uitgerekend op dat thema de mist in."

Bart De Wever krijgt een veeg uit de pan van Gazet van Antwerpen-hoofdredacteur Kris Vanmarsenille. "De man die de oorlog met links wilde beëindigen en de verzoening predikte, toont met deze campagne al te weinig respect voor de diverse bevolking van zijn stad." 

In Het Belang van Limburg noemt politiek journalist Yves Lambrix de N-VA "Nieuw-Vlaams Belang". "Enkel nog diehard Vlaams-nationalisten zullen geloven dat MR, Open VLD en CD&V verantwoordelijk zijn voor deze nachtmerrie. En de kiezer, die weet ongetwijfeld wel beter."

Meest gelezen