Herlees liveblog - Hoe vrijblijvend is Marrakech? "Pact wordt daar aangenomen, Michel moet dan al positie innemen"

Het was opnieuw een dag van hoogspanning binnen de regering. Maar gevallen is ze voorlopig nog niet. De Kamercommissie Buitenlandse Zaken stemde wel een resolutie rond het VN-migratiepact, al was daarvoor een wisselmeerderheid nodig. Meerderheidspartij N-VA stemde tegen en blijft erbij dat dit een zaak van de regering is. En met de N-VA in de regering zal het pact niét worden goedgekeurd, klinkt het.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wisselmeerderheid keurt resolutie rond migratiepact goed, N-VA stemt tegen

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft de resolutie rond het migratiepact goedgekeurd. De tekst krijgt de steun van CD&V, Open VLD, MR, Ecolo-Groen, SP.A en CDH. Meerderheidspartij N-VA stemde zoals aangekondigd tegen. De PS heeft zich onthouden. 

Vlaams Belang diende amendementen in om het pact niet te steunen, maar die haalden het niet. N-VA onthield zich bij de stemming van die Vlaams Belang-amendementen.

Videospeler inladen...
Ik vind dat deze regering is gevallen. Ze zweeft nog ergens boven de grond. Ze kan onmogelijk nog normaal functioneren.
Politicoloog Carl Devos in "De afspraak"

Professor internationaal recht Jan Wouters: "Pact zal in Marrakech al worden aangenomen"

Dat Marrakech "slechts" een symbool zou zijn, klopt niet volgens professor internationaal recht Jan Wouters. "Het gaat hier om een intergouvernementele conferentie en zoiets heeft zijn eigen procedurereglement", zegt hij in "Terzake". "In Marrakech zal de tekst al worden aangenomen, hetzij bij consensus, hetzij bij stemming. De bevoegde staats- en regeringsleiders zullen daar dus al een positie innemen. Tijdens de Algemene Vergadering in New York zullen ze het pact enkel nog bekrachtigen."

En dus heeft premier Charles Michel een probleem, zegt grondwetspecialist Stefan Sottiaux. "De premier kan België niet binden aan het pact zolang er geen consensus binnen de regering is gevonden. Het is niet het parlement dat hiervoor is bevoegd, maar wel de regering."

Videospeler inladen...

Peter De Roover: "Premier dacht dat regering automatisch migratiepact zou goedkeuren"

De N-VA kan premier Charles Michel (MR) niet kwalijk nemen dat hij op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind september heeft gezegd dat België het migratiepact zal ondertekenen, zegt fractieleider Peter De Roover in "Terzake". "Hij heeft wellicht gedacht dat België automatisch ja zou zeggen. Dat is in het verleden ook altijd zo gebeurd. Wij waren de brave jongens en vijf jaar later ontdekken we pas wat de gevolgen zijn. De tijden zijn veranderd. Wij willen niet binnen vijf jaar geconfronteerd worden met het resultaat van wat we nu onder de mat zouden hebben goedgekeurd."

De Roover herhaalt nogmaals dat de premier naar Marrakech mag gaan, al mag hij daar België niet binden aan het pact. "En ook voor New York houden we dezelfde lijn aan."

Videospeler inladen...

Van "mijn land zal migratiepact goedkeuren" tot de crisis nu: de uitspraken van de afgelopen twee maanden

Premier Charles Michel (MR) was duidelijk tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 27 september: "mijn land zal het migratiepact goedkeuren". Nu - een dikke twee maanden later - zit de regering in een diepe crisis, net rond dat pact. "Terzake" zet de uitspraken van de afgelopen weken op een rijtje. 

Videospeler inladen...

Ivan De Vadder: "Rode lijn bij N-VA is verschoven"

Goedele Devroy: "Ik denk dat de N-VA wacht op een beter moment"

Neen, de regering is vandaag niet gevallen. Maar de crisis is daarom nog niet volledig voorbij. "De N-VA besefte maar al te goed dat als ze er nu zouden uitstappen, dat de schuld volledig bij hen zal worden gelegd", analyseert VRT NWS-journaliste Goedele Devroy.

"De wisselmeerderheid van vandaag is er enkel kunnen komen door de campagne die de N-VA gisteren is gestart (en later offline haalde, nvdr.). Ik denk dat de N-VA dus wacht op een beter moment. De val van de regering is voorlopig afgewend, maar zeker niet definitief. Na Marrakech komt New York. Op 19 december zal ons land formeel voor of tegen het pact moeten stemmen. En daarover is de N-VA duidelijk: er zal niet voor worden gestemd met ons in de regering."

Videospeler inladen...

Rik Van Cauwelaert: "Indruk dat er nog wordt gepraat, dat er gezocht wordt naar oplossing"

Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd en politiek analist, heeft de indruk dat er nog wordt gepraat binnen de regering over het migratiepact. "Iedereen blijft voorlopig vrij rustig en de premier heeft zich vandaag nauwelijks laten horen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Geen enkele regerende partij wil dat de regering valt. Ik denk dat er nog wordt gezocht naar oplossingen."

Maar wat er nu staat te gebeuren, is nog niet duidelijk. "Zolang er geen consensus is en de N-VA blijft in de regering, dan is het voor de premier erg moeilijk om wat dan ook te doen. Als de consensus er niet komt en de premier wil gaan, dan zal men N-VA naar de uitgang moeten duwen."

AUDIO: Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag".

Meest gelezen