Medische primeur: vrouw met baarmoeder van overleden donor baart gezonde baby

In het Universitaire Ziekenhuis van São Paulo in Brazilië heeft een vrouw met een getransplanteerde baarmoeder van een overleden donor een gezonde dochter gebaard. Het gaat om een medische primeur, want nooit eerder heeft een dergelijke ingreep tot een geslaagde geboorte geleid.  

De geboorte dateert al van 7 maanden geleden, maar is nu via een studie in het wetenschappelijke tijdschrift "The Lancet" bekend geraakt. De moeder is een vrouw in de 30 die zonder baarmoeder geboren is. Zij kreeg 2 jaar geleden een baarmoeder ingeplant van een 45-jarige vrouw die gestorven was aan een vasculaire cerebrale aandoening, of een probleem met de aders in de hersenen.  

Goede gezondheid

De baby, een meisje, is 7 maanden na de geboorte in goede gezondheid, net als de moeder. Vijf jaar geleden werd in Zweden de allereerste baby geboren uit een moeder met een getransplanteerde baarmoeder, maar die was afkomstig van een levende donor. Sindsdien zijn er tientallen pogingen geweest om vrouwen een baarmoeder te geven van overleden donoren, maar die hebben nooit tot een geslaagde geboorte geleid. 

Nieuwe perspectieven

Dokter Dani Ejzenberg, die de transplantatie en de geboorte in São Paolo heeft begeleid, spreekt in "The Lancet" van een doorbraak die vrouwen die onvruchtbaar zijn door baarmoederproblemen nieuwe perspectieven biedt.  

Meest gelezen