Nederlands parlement stemt motie van wantrouwen weg in debat over migratiepact

Een motie van wantrouwen tegen de Nederlandse regering in verband met het VN-migratiepact is gisteravond met een ruime meerderheid weggestemd. Alleen indiener Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de PVV van Geert Wilders stemden voor de motie.

Baudet zei een immigratiebeleid zoals Australië te willen voeren, en een blokkade op de Middellandse Zee te willen instellen om migranten in boten tegen te houden. Volgens Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) speelt de regering "Russisch roulette" met de veiligheid van Nederland.

Hoewel de meeste weerstand tegen het pact van FvD en de PVV kwam, uitten meer partijen twijfels. Zo denkt de SGP dat in de tekst niet duidelijk genoeg onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten migranten.

Veel Kamerleden wilden weten hoe de zogenoemde "standpuntverklaring", die Nederland gaat afgeven als over het pact wordt gestemd, eruit komt te zien. Staatssecretaris Mark Harbers maakte vorige week bekend dat zo'n verklaring er komt, om te voorkomen dat het pact in de toekomst door rechters wordt gebruikt om migranten rechten toe te dichten.

Harbers herhaalde vooral wat hij de afgelopen weken ook al zei: van het pact gaan geen juridische consequenties uit, het is bedoeld om irreguliere migratie tegen te gaan en het is een diplomatiek hulpmiddel om met andere landen afspraken te maken over migratie.

Meest gelezen