Peeters vindt dat N-VA gevolgen van standpunt moet kennen: "Mogelijk zijn er dan geen N-VA-ministers meer"

Als de N-VA straks tegen het migratiepact stemt in het parlement, moet de partij "de consequenties" daarvan aanvaarden. Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "Men kan moeilijk in de regering blijven zitten als de andere partijen zo duidelijk het standpunt innemen dat de premier naar Marrakesh moet", zei Peeters. "Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten. Dat is nu aan N-VA om te besluiten." 

Wat als N-VA straks tegen het migratiepact stemt?

Kris Peeters zet de crisissituatie in de Wetstraat deze ochtend op scherp: als de N-VA straks tegen het migratiepact stemt in het parlement, kan de partij "moeilijk in de regering blijven zitten", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers meer in de regering zitten. Het is aan N-VA om die consequenties te aanvaarden, niet aan mij." Deze ochtend wilde niemand bij N-VA reageren. 

Dat zou betekenen dat er mogelijk geen N-VA-ministers meer in de regering zitten. 

Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

Vanmiddag moet in een commissie Buitenlandse Betrekkingen worden gestemd over een resolutie waarin staat dat België het migratiepact moet goedkeuren, zij het met een bijgevoegde interpretatietekst. N-VA is als enige regeringspartij tegen het pact. Groen, en eventueel ook SP.A, zouden de stemmen bijpassen die de regering tekortkomt. Cruciaal, want "als het parlement straks de resolutie goedkeurt, kan de premier naar Marrakech", is Kris Peeters formeel. "Dat is wat mij betreft een goede zaak."

Wat dan?

Als er effectief een zogenoemde "wisselmeerderheid" wordt gevormd voor het migratiepact, dan zal N-VA de regering "niet langer steunen", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag al. Deze ochtend maakte de partij dan weer een opening om tóch door te gaan ook al trekt de premier naar Marrakech. Vraag is of CD&V dat wel nog wil, nu Peeters zo duidelijk zegt dat N-VA zijn conclusies moet trekken. "Als de regering N-VA uit zijn rangen wil, zal ze de partij eruit moeten duwen", besluit Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch. 

Wat als N-VA inderdaad de beslissing maakt om zijn ministers terug te trekken? Zo lang de premier niet naar de koning gaat om het ontslag van de regering te vragen of het parlement een motie van wantrouwen indient, blijft de regering in principe aan zet.  Voor elke beslissing moet er dan een meerderheid in het parlement worden gezocht, aangezien N-VA de regering niet langer zou steunen. 

We zullen zien waar we vanavond staan, om te kijken hoe we de komende weken en maanden moeten verdergaan.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

"Dat is een nieuwe situatie waarmee we dan moeten omgaan", zegt Peeters. "We zullen zien waar we vanavond staan, om te kijken hoe we de komende weken en maanden moeten verdergaan." Hoe dat precies zal werken, "moet u me morgen en andere dagen nog eens opnieuw vragen. Stap voor stap", zegt hij aan Radio 1.

"Er liggen nog heel veel belangrijke dossiers op tafel: de arbeidsdeal, discussies over energie", klinkt er nog een greintje hoop. "Die wil ik graag nog verder afwerken. Ook het bedrijfsleven vraagt dat de regering niet valt." De bezorgdheden van werkgeversorganisatie VOKA en het zelfstandigenorganisatie NSZ zouden ook voor N-VA doorwegen. Peeters houdt zijn hart vast: "Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen en straks stemmen met kennis van zaken."

Herbeluister hier het interview met Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen