Videospeler inladen...

Hoe kwam Sofie Muylle precies om het leven? Reconstructie van een moord op het strand in Knokke

Deze ochtend werd de moord op Sofie Muylle tot in detail gereconstrueerd op het strand van Knokke. Bijna twee jaar geleden werd het lichaam van de jonge vrouw uit Roeselare teruggevonden onder een houten terras aan de dijk. Een verdachte uit Roemenië - de man met de blauwe jas - werd aangehouden. De reconstructie moet uitsluitsel geven over de manier waarop Sofie Muylle precies om het leven kwam. Ook na de reconstructie, die vier uur duurde, blijft de verdachte de moord ontkennen. 

Drukte vanmorgen op het strand in Knokke. Daar werd vanmorgen vanaf 6 uur de dood van Sofie Muylle gereconstrueerd. Bijna twee jaar geleden, op 22 januari 2017, werd het levenloze lichaam van de 27-jarige Sofie Muylle aangetroffen op het strand, onder een houten terras aan de dijk. De jonge vrouw uit Roeselare was een avondje uit met haar vriend, maar raakte in de loop van de nacht vermist. Uit de autopsie bleek dat Sofie Muylle verkracht werd en geweldadig om het leven kwam.

Op camerabeelden viel op hoe die nacht een man met een helblauwe jas rond de plaats van de moord rondhing. Uiteindelijk kwam de politie uit in het noorden van Roemenië, waar Alexandru C. werd aangehouden, toen 23 jaar. Zijn DNA bleek overeen te komen met DNA op het lichaam van het slachtoffer. De verdachte bekende de verkrachting, maar blijft de moord ook na de reconstructie van vier uur lang ontkennen. 

Lees verder onder de foto.

Het team reconstrueert de avond van de moord tot in het detail.

Exacte reconstructie, vader volgt op de voet

De reconstructie deze ochtend op het strand moest duidelijkheid brengen over de manier waarop Sofie Muylle precies om het leven kwam. Deskundigen geven twee interpretaties: ofwel kwam de vrouw om het leven door verstikking en is er sprake van moord, ofwel - zoals de advocaten van de verdachte beweren - kwam ze om het leven door een combinatie van alcohol, medicijnen in haar bloed en onderkoeling. Voor de reconstructie waren de verdachte en zijn twee advocaten aanwezig, de vader en de stiefmoeder van Sofie Muylle met advocaten, de advocaat van de toenmalige vriend van het slachtoffer, samen met speurders, de onderzoeksrechter en een tolk. 

De verdachte droeg ook nu een blauwe jas, een soort bodywarmer zonder mouwen. 

De reconstructie moest de omstandigheden van die avond zo precies mogelijk nabootsen, op hetzelfde tijdstip, in gelijkaardige weersomstandigheden en zelfs de stand van de maan zou meespelen. De verdachte droeg er ook er dan ook een blauwe jas, een soort bodywarmer zonder mouwen. De onderzoeksrechter liet ook de strandcabines weghalen om alles beter te kunnen zien.

Alexandru C. beeldde uit hoe hij het lichaam van Sofie Muylle over het strand sleepte. 

Het team maakte tijdens de reconstructie een wandeling van enkele honderden meters over het strand, de weg die de verdachte die nacht aflegde, tot aan de plek waar het lichaam uiteindelijk werd teruggevonden. Alexandru C. beeldde ook uit hoe hij het lichaam van Sofie Muylle over het strand sleepte. Daarna ging het team aan de zeelijn staan, omdat de verdachte daar ook lang doelloos rondhing op de avond van de moord. De vader van het slachtoffer volgde alles op de voet.

Beluister hier het verslag van onze reporter ter plaatse, uit "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen