Servais Verherstraeten (CD&V) en Patrick Dewael (Open VLD): “Nu aan de N-VA om te beslissen”

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten hoopt dat de N-VA nog bijdraait en vanochtend voor de ondertekening van het VN-migratiepact zal stemmen, ook al is die kans quasi onbestaande.  Maar “de wonderen zijn de wereld nooit uit", zegt Verherstraeten. "Het is aan de N-VA om daarover te beslissen.” Patrick Dewael, Open VLD-fractieleider, vindt dat het tijd is dat N-VA kleur bekent. 

Zal België het omstreden VN-migratiepact in Marrakech tekenen? Die knoop moet vanochtend worden doorgehakt in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

Die commissie komt om 10 uur samen om te stemmen over de ondertekening. Omdat de N-VA naar alle verwachting tegen zal stemmen, zal de stemming waarschijnlijk met een wisselmeerderheid gebeuren: de oppositie die regeringspartijen CD&V, MR en Open VLD aan een meerderheid helpt.

CD&V-fractieleider zegt dat zijn partij niet uit is op een wisselmeerderheid. "Wij zoeken geen wisselmeerderheid. De premier neemt een initiatief dat in de lijn ligt met het voortraject. Het is logisch dat we hem daarin steunen."

Dat voortraject, dat is de 2 jaar durende onderhandeling over het VN-migratiepact. De afgelopen weken heeft regeringspartner N-VA laten weten dat ze tegen dat pact zijn, en gisteren is de bom helemaal gebarsten.

Toch kijkt Verherstraeten nog naar de N-VA, ook al zal die partij naar alle verwachting tegen een resolutie met amendementen stemmen in de Kamercommissie. “Als meerderheidspartij kijk je altijd naar je collega’s in de meerderheid. Dan zullen we hier in casu een stukje moeten kijken naar wat de N-VA doet.” 

Verherstraeten hoopt dat het in de commissie ook nog over meer zal gaan dan over de stemming, al dan niet met een meerderheid, en dat er nog inhoudelijk wordt gesproken over het migratiepact.

Beluister het gesprek met Servais Verherstraeten in "De ochtend": 

Dewael: "Het wordt tijd dat N-VA echt kleur bekent"

Ook Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD in de Kamer, vindt het essentieel dat de inhoudelijke discussie nog gevoerd wordt. "Het is belangrijk dat je de bekommernissen van de mensen een voor een beantwoordt."

Voor de stemming kijkt hij ook uit naar wat N-VA gaat doen. "Ik zie geen groot probleem om tot een kamerbrede meerderheid te komen", zegt hij. "Maar het hoeft niet noodzakelijk met een wisselmeerderheid te zijn. Het wordt tijd dat N-VA echt kleur bekent."

"Die 30 bezwaren van hen tegen de tekst van het migratiepact zijn er nog altijd niet gekomen. Wel een communicatiecampagne waarin met de waarheid een loopje genomen werd. Dit gaat om een tekst waar N-VA'ers gedurende anderhalf jaar aan meegewerkt hebben. Onder druk van extreemrechts zijn ze dan van mening veranderd. Iedereen in het parlement kan straks zijn verantwoordelijkheid opnemen. Als er straks gestemd wordt, komt er een moment van de waarheid. Dan zal N-VA moeten zeggen: wat doen we met de tekst?" 

Voor Patrick Dewael is dit ook niet noodzakelijk het einde van de regering-Michel.  "In het parlement zullen alle partijen uitgenodigd worden om te stemmen. De consequenties liggen bij de partij die zich er niet bij neerlegt. N-VA moet kiezen: ofwel in de regering aansluiten bij een consensus ofwel trekt men zelf conclusies, maar dat moet u aan hen vragen."

Beluister het gesprek met Patrick Dewael in "De ochtend": 

Meest gelezen