Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Herbekijk VRT NWS LIVE: Zinzen & Van Cauwelaert over de politieke crisis

Heeft België straks nog een federale regering? Veel zal afhangen van de stemming over het VN-migratiepact, vandaag in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Analisten Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen beantwoordden uw vragen. "Niemand is uit op verkiezingen. Deze regering zal naar verkiezingen in mei sukkelen." Herbekijk de VRT NWS Live hierboven. 

Na zo veel dagen van theater, is het aan de éminence grises van de journalistiek om een oordeel te vellen. Is het ergste van de crisis achter de rug? Krijgen we nog vervroegde verkiezingen? Het antwoord van Rik Van Cauwelaert en Walter Zinzen: wellicht wel, en wellicht niet.

Beide heren kijken, ondanks tonnen ervaring, met verbazing naar het schouwspel van de voorbije dagen. "Nooit meegemaakt", zegt Walter Zinzen, die vaststelt dat een aantal prominente politici ervaring missen. "Te beginnen met de premier, die staatssecretaris was, maar nooit zo'n rare combinatie geleid heeft."

Gaat de regering vallen?

Maar de hamvraag is natuurlijk: zal de regering vallen. Van Cauwelaert: "Ik heb de indruk van niet. De regeringspartijen, en zelfs een deel van de oppositie, zijn niet uit op verkiezingen. Bij de PS bijvoorbeeld, is er een incident geweest tussen Paul Magnette en Elio Di Rupo (een verwijzing naar Di Rupo's niet overlegde aankondiging dat hij federaal lijsttrekker wordt, nvdr).

Volgens Van Cauwelaert is dit trouwens een "compleet nutteloze crisis". "Het gaat over een pact dat niet eens bindend is. De regering kreeg net van de KU Leuven te horen dat de koopkracht tot 20 procent gestegen is voor sommige groepen. Daarmee kun je naar de kiezer. En dat laat je nu allemaal vallen?"

Zinzen: "Daar zit ook electorale berekening achter. Wie zegt dat N-VA is opgejaagd door het Vlaams Belang heeft gelijk. Maar ik ben bang dat die laatsten er garen bij spinnen. N-VA moet bang zijn dat ze haar hand heeft overspeeld. Vooral met die campagne gisteren. Nu steken ze het Belang rechts voorbij."

De komende weken worden moeilijk

Van Cauwelaert en Zinzen, die allebei geloven dat De Wever de social mediacampagne niet op voorhand goedkeurde, verwachten wel nog een moeilijke periode. Zinzen: "De ondertekening in Marrakech is maar een generale repetitie. Daarna komt de échte goedkeuring bij de VN in New York. Wat gaat N-VA dan doen? Wat gaat de regering dan doen? Komt er dan nog een inlegvel?" Veel vragen, waarop niemand een echt duidelijk antwoord heeft. 

Zeker Van Cauwelaert denkt dat de regering de periode naar de verkiezingen overbrugt. "Er is nog zo veel te doen: de begroting, het dossier van de zware beroepen, wat doen we met de werklozenuitkeringen? Er is nog zo veel werk dat ik vermoed dat men naar de uitgang in mei gaat sukkelen."

Hypocrisie

En ondertussen ziet hij vooral veel hypocrisie in de huidige discussie. "Men doet alsof onze reputatie op het spel staat als we niet tekenen. Maar staat onze reputatie niet op spel als je de ellende met vluchtelingen in Calais of de Brusselse parken ziet. Plus: we leveren voor een miljard euro wapens aan Saoedi-Arabië, dat een slachtpartij aanricht in Jemen, wat de migratie op gang brengt. Zouden we daar eens niet mee stoppen?"

Herbekijk hier de VRT NWS LIVE

Meest gelezen