Actievoerders aan het Noordstation: "Te veel mensen moeten overleven op straat"

Volgens de laatste tellingen leven er in Brussel nu al 3386 mensen op straat. Ze hebben geen eigen adres om te slapen. Daarbij komen nu ook nog eens asielzoekers die weggestuurd worden aan Dienst Vreemdelingenzaken. Vier hulporganisaties zetten met een symbolische actie de wekker, een "wake-up call".

In slaapzakken op de stenen liggen ze. Met rinkelende wekkers er tussen en een spanddoek en bordjes errond. "Geen mensen op straat" is de eis van vier organisaties: Netwerk tegen Armoede, Brussels Platform Armoede, Refugee Party en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "Omdat het mensonwaardig is om iemand op straat te laten overleven. Wij proberen de dak- en thuislozen een stem te geven, want bij hen overheerst vaak een gevoel van schaamte", zegt een vrijwilliger.

De actievoerders zijn mensen die zelf dagelijks in contact komen met de daklozen. Ze kennen de verhalen en proberen te helpen waar kan. "Onze daklozen zijn een zeer diverse groep mensen", vertelt David De Vaal van het Netwerk Tegen Armoede. Sommigen vonden na ontslag geen nieuwe job, anderen werden zwaar ziek en bleven achter met een schuldenberg. Er zijn ook jongeren bij die niet kunnen terugvallen op steun van hun ouders en die geen betaalbare woning vinden."

Dan zijn er ook nog de mensen zonder papieren, transmigranten maar ook erkende vluchtelingen die er niet in slaagden om een verhuurder te vinden. "En nu stuurt de overheid zelfs nieuwkomers de straat op, asielzoekers die een dossier willen openen worden de toegang en dus opvang geweigerd", zegt Charlotte Vandyck van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

"Nachtopvang en winterplan zijn crisisbeheer"

Van de duizenden daklozen hoeft natuurlijk niet iedereen op straat te slapen. Er is nachtopvang het hele jaar door en er komen extra plaatsen bij in de winter.

"Maar dat is alleen maar voorkomen dat er erge ongelukken gebeuren. Het is geen oplossing", zegt het Netwerk tegen armoede. De daklozen moeten elke dag opnieuw op zoek gaan naar een bed voor de nacht. Dat lukt de ene nacht in de opvang, de andere bij een vriend, maar soms niet en dan belanden ze een nacht op straat. "Het is een onzeker bestaan. Je ziet ze wegkwijnen en de hoop op een kans om weer een leven op te bouwen verliezen."

Structurele maatregelen op maat om dak- en thuislozen weer in een woning, zijn er nauwelijks. "Het blijft steken in kleine projectjes". Bovendien moet de woningnood aangepakt worden. Er is momenteel een groeiend tekort aan goedkope huurwoningen.

Meest gelezen