Videospeler inladen...

Tom Lenaerts tegen Peter De Roover en Kristof Calvo: "Zijn jullie niet beschaamd? Dit is een circus, los het op!"

"Zijn jullie niet beschaamd?" Tv-maker Tom Lenaerts maakte zich gisterenavond bijzonder kwaad op politici Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in het één-programma "Van Gils & gasten". De dicussie rond het migratiepact - of het "circus", zoals hij het noemt - kan Lenaerts alles behalve smaken. "Los het gewoon op."

Het was alweer een dag van hoogspanning in de Belgische politiek. De regering is nog niet gevallen, maar blijft wankelen. In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken werd een resolutie goedgekeurd over het migratiepact. Meerderheidspartij N-VA stemde tegen, maar oppositiepartijen SP.A, Groen-Ecolo en CDH stemden voor. In "Van Gils en gasten" kwamen De Roover en Calvo uitleg geven, maar de beschuldigingen vlogen geregeld over en weer. 

Op het einde van het gesprek pikte Tom Lenaerts - die ook aan tafel zat - in. "Zijn jullie nu niet beschaamd", klonk het scherp, waarna hij applaus kreeg van het publiek. "Jullie zijn heel slecht bezig. Ik snap dat politiek een spel is, maar het mag geen circus worden, want dat is nefast voor de toekomst van de politiek. Ik wind mij er hard in op omdat ik dit ongelofelijk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?"

Volgens De Roover zijn de afgelopen dagen het bewijs van het "engagement" van de politici. "Wij staan ergens voor." Calvo antwoordde dan weer dat engagement belangrijk is en dat je dat ook kan combineren met oplossingen. "Dat hebben we vandaag geprobeerd in het parlement." 

"Ik zoek geëngageerde politici die oplossingen vinden in de vorm van een compromis. Ik heb de indruk dat dat niet lukt", reageert Lenaerts nog eens. "De manier waarop dit gebeurt, is echt beschamend. Los het op en kom volgende week terug om te zeggen dat jullie beter jullie best gaan doen."

VIDEO: Bekijk het fragment uit "Van Gils & gasten"

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen