Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Turkije eist de aanhouding van twee topfiguren uit entourage van de Saudische kroonprins

In Turkije heeft het gerecht aanhoudingsbevelen uitgeschreven tegen Ahmed Asiri en Saud al-Qahtani, tot voor kort twee belangrijke medewerkers van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. Er zouden aanwijzingen zijn voor hun betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi begin oktober.

Volgens de procureur-generaal van Istanbul zijn er voldoende aanwijzingen dat de twee Saudi's betrokken waren bij de planning van de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in die stad. Welke die aanwijzingen precies zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Wel gaat Turkije opnieuw een stap verder tegen Saudi-Arabië nadat het een tijdje rustig was geweest in die zaak. De twee gezochte Saudi's zijn niet van de minste en waren tot voor kort erg nauwe medewerkers van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman (MBS). 

Het gaat om generaal Ahmed Asiri die al lang in dienst is van de koninklijke familie in Riyadh. Die man was woordvoerder voor de militaire campagne van de Saudi's in buurland Jemen en stapte vorig jaar op na klachten van mensenrechtengroepen. Hij werd daarna opgevist door kroonprins MBS en benoemd tot adjunct-hoofd van de Saudische geheime diensten.

De andere is Saud al-Qahtani, tot voor kort een van de belangrijkste adviseurs van de kroonprins, vooral dan op het vlak van media. Qahtani was de drijvende kracht achter de propagandamachine van MBS op het internet en sociale media. Hij viel daarbij ook erg scherp uit naar opposanten. Toen Saudi-Arabië vorig jaar een embargo uitvaardigde tegen buurland Qatar, riep hij de Saudische burgers op om alle mogelijke "verraders" die met Qatar samenspanden, aan te geven op een zwarte lijst.   

Zowel al-Asiri als al-Qahtani zijn na de moord op Khashoggi ontheven van hun functie, maar wat ze nu doen, is niet duidelijk.

Internationale druk op Saudi's neemt toe

Het is niet enkel Turkije dat de druk opvoert op Saudi-Arabië. Gisteren zijn ook Democratische en Republikeinse senatoren in de Verenigde Staten hard uitgevallen naar de Saudische kroonprins. Volgens de Amerikaanse politieke veteraan Lindsey Graham is MBS "gek en gevaarlijk". Dat is krasse taal voor de zoon van het staatshoofd van een belangrijke bondgenoot.

De senatoren waren kort voordien achter gesloten deuren gebriefd over de moord door CIA-topvrouw Gina Haspel. Wat die precies gezegd heeft, is niet duidelijk, maar de meeste senatoren leken achteraf overtuigd dat MBS wellicht achter de moord op Khashoggi zit.

Michelle Bachelet, de voormalige president van Chili en nu VN-vertegenwoordiger voor de Mensenrechten, heeft een internationaal onderzoek geëist om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de "afschuwelijke moord" op Khashoggi.

Meest gelezen