Videospeler inladen...

Familie en oud-presidenten nemen afscheid van George W. Bush in kathedraal van Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington is de staatsbegrafenis voor de zaterdag overleden president George Bush gehouden. Alle nog levende Amerikaanse presidenten, onder hen zijn zoon George W. Bush, waren aanwezig in de kathedraal. Bush Senior wordt morgen begraven in zijn thuisstaat Texas.

De voorbije dagen konden de Amerikanen voor de laatste keer hun oud-president groeten onder de koepel van het Capitool -het parlementsgebouw- in de hoofdstad Washington. Die kist is vanmiddag door militairen uit het Capitool gebracht en met een auto via het Witte Huis naar de Nationale Kathedraal gebracht voor de officiële uitvaartplechtigheid.

Daar hebben de kleinkinderen van Bush een aantal gebeden voorgelezen. De voormalige Canadese premier Brian Mulroney herinnerde aan het verleden van Bush Sr. tijdens de Tweede Wereldoorlog en diens belang bij de vredevolle afwikkeling van de Koude Oorlog en de hereniging van Duitsland.

Zijn oudste zoon en voormalig president George W. Bush haalde nadien met een lach en een traan herinneringen op aan zijn vader die hij omschreef als een waardig mens, gedreven door plichtsbesef en zijn geloof in God, maar die ook tijd en energie vrijmaakte voor zijn privéleven. "Mijn vader haatte niemand, ook niet de kerel die hem uit het Witte Huis joeg (Bill Clinton, nvdr.)", luidde het. Bush had het even moeilijk toen hij afscheid nam en zei dat zijn vader en moeder nu opnieuw herenigd zijn met hun als kind overleden dochter Robin.

George Herbert Walker Bush leerde mij wat het betekent een goed president te zijn

Zoon George W. Bush

Alle andere levende presidenten waren aanwezig. Het gaat om huidig president Donald Trump en diens voorgangers Barack Obama, Bill Clinton en Jimmy Carter en hun echtgenotes. Enkel genodigden mochten de kathedraal binnen. Een van hen is Mike Lovejoy, die sinds 1990 als klusjesman werkt op het zomerverblijf van Bush in de staat Maine. (Lees verder onder de foto).

Twee zonen: Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en ex-president George W. Bush en diens vrouw Laura
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Onder de buitenlandse gasten waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse kroonprins Charles, de Jordaanse koning Abdullah II en John Major, premier van Groot-Brittannië tijdens het presidentschap van vader Bush. Merkel kwam speciaal uit respect voor de Amerikaanse president die de hereniging van Duitsland in 1990 mogelijk maakte. Ook de Poolse president Andrzej Duda was aanwezig.

Naast buitenlandse leiders waren uiteraard ook tal van toplui uit de Amerikaanse politiek en media opgedaagd: onder hen waren de voormalige minister van Buitenlandse Zaken James Baker, Condoleezza Rice (veiligheidsadviseur onder zoon Bush) en het legendarische nieuwsanker van de tv-zender NBC Tom Brokaw.

Na de plechtigheid is de kist van Bush overgebracht naar de luchtmachtbasis Andrews nabij Washington voor zijn laatste vlucht naar zijn thuisstad Houston in Texas. De kist zal dan in een lokale kerk liggen. Morgen zal de president dan begraven worden naast zijn vrouw Barbara nabij zijn presidentiële bibliotheek in de universiteit A&M in Texas. Daar ligt ook zijn dochter Robin begraven die in 1953 is overleden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bush was slechts vier jaar president tussen 1989 en 1993, maar die periode was wel een belangrijk scharniermoment in de recente geschiedenis met de val van de Berlijnse Muur, het communisme en de Sovjet-Unie, de eerste nucleaire ontwapeningsakkoorden en het einde van de Koude Oorlog en met de Golfoorlog van 1991 waardoor de Iraakse invasie van Koeweit ongedaan werd gemaakt.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO Björn Soenens: "Een integer, mooi afscheid van de 41e president van Amerika"

Videospeler inladen...

Meest gelezen