Vrouw met plasproblemen krijgt nieuwe plasbuis gemaakt van wangslijmvlies

Artsen van het Universitaire Ziekenhuis in Gent hebben een ongewone ingreep uitgevoerd. Ze hebben een vrouw met plasproblemen een nieuwe plasbuis gegeven, gemaakt van wangslijmvlies. 

De vrouw kampte al 23 jaar met een vernauwing van de plasbuis waardoor ze pijn had bij het plassen. De behandeling die ze tot nu toe kreeg, bestond uit het regelmatig opentrekken van de plasbuis. Maar haar probleem kwam altijd terug. "Wij hebben haar plasbuis nu verbreed met een stukje slijmvlies dat we genomen hebben aan de binnenkant van de kaak", zegt professor Nicolaas Lumen die de ingreep heeft uitgevoerd. 

Miskend probleem

Bij mannen werd die techniek al eerder gebruikt, maar bij vrouwen amper. Professor Lumen: "Dat komt enerzijds omdat het probleem van plasbuisvernauwing bij vrouwen ondergerapporteerd is. Vrouwen met plasproblemen krijgen vaak antibiotica voorgeschreven zonder dat er naar de onderliggende oorzaak wordt gezocht."

Vrouwen met plasproblemen krijgen vaak antibiotica zonder dat er naar een onderliggende oorzaak wordt gezocht.

Prof. Nicolaas Lumen, uro-oncoloog UZ Gent

"Anderzijds is de plasbuis bij vrouwen ook anders dan bij mannen. Bij vrouwen zit het sluitspierapparaat in de plasbuis zelf. Dat maakt een behandeling met getransplanteerd weefsel in theorie riskanter omdat het sluitspierapparaat beschadigd dreigt te raken waardoor er urineverlies optreedt. " 

Perspectieven

Professor Lumen en zijn team zijn erin geslaagd een behandeling met getransplanteerd weefsel succesvol uit te voeren. Voor duizenden vrouwen opent dit perspectieven. "We weten niet precies hoeveel vrouwen een plasbuisvernauwing hebben, maar een Amerikaanse studie schat dat 1 op de 200 vrouwen die een uroloog bezoeken een plasbuisvernauwing heeft."

"Niet al die vrouwen hebben een transplantatie van wangslijmvlies nodig om van hun probleem af te raken. De helft van hen kunnen geholpen worden met een minder ingrijpende behandeling. Maar voor die andere helft is zo'n transplantatie een oplossing", besluit professor Lumen.     

Ook in Antwerpen

Buiten België zijn al eerder vrouwen met wangslijmvlies behandeld. In ons land is dat eerder gebeurd in het Universitaire Ziekenhuis in Antwerpen. Daar heeft het team van dokter Gunter De Win sinds 2015 2 vrouwen van hun plasbuisvernauwing afgeholpen met wangslijmvlies.   

Meest gelezen