Videospeler inladen...

"Girl" heeft nominatie Golden Globe beet

In Amerika zijn de nominaties voor de Golden Globes bekendgemaakt. "Girl", de debuutfilm van de Gentse regisseur Lukas Dhont is genomineerd in de categorie ‘niet-Engelstalige film’. De Golden Globes worden uitgereikt in de nacht van 6 op 7 januari.

De Belgische film "Girl" blijft de wereld veroveren. Na successen op verschillende filmfestivals, is de film nu ook genomineerd voor een Golden Globe.

"Girl" vertelt het aangrijpende verhaal van een 15-jarige transgender ballerina. De film is deze middag genomineerd voor de Golden Globes in de categorie ‘niet-Engelstalige film’. De Golden Globes zijn prestigieuze film- en televisie-prijzen. Ze worden ook gezien als een barometer voor de Oscarnominaties. De shortlists voor die nominaties worden volgende week vrijdag bekend gemaakt.

De nominatie voor de Golden Globes komt voor regisseur Lukas Dhont toch eerder onverwacht, zegt hij aan VRTNWS. "Verwacht niet maar wel enorm hard gehoopt. Wij hebben de voorbije dagen enorm veel tijd geïnvesteerd in Amerika. Ik heb de film daar enorm veel gepresenteerd, voorgesteld , Q&A’s gedaan. Het voelt wel een beetje als hard work that paid off.”

Het voelt wel een beetje als hard work that paid off

Regisseur Lukas Dhont

Voor Lukas Dhont is het nu afwachten tot begin volgend jaar. Wie een Golden Globe wint, weten we pas in de nacht van 6 op 7 januari. Maar veel kan hij nu niet meer doen, zegt hij. “Ik denk dat het nu uit handen is. Ik keer nog één keer terug naar de States komende zondag en dan zullen we zien of er nog een paar extra screenings kunnen zijn. Ik denk dat dit de grootste stappen waren en nu gaan we afwachten of het effectief tot een overwinning komt.”

Bekijk hier de bekendmaking van de nominatie (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Stevige concurrentie voor "Girl"

"Girl" neemt het in de categorie 'niet-Engelstalige film' op tegen "Capernaum" van de Libanese cineaste Nadine Labaki , "Never Look away" van de Duitse filmer Florian Henckel von Donnersmarck (bekend van 'Das Leben der Anderen'), "Roma" van de Mexicaan Alfonso Cuaron en "Shoplifters" van Hirokazyu Kore-eda. Deze Japanse film won dit jaar de Gouden Palm op het festival van Cannes.

Vlaanderen sterk vertegenwoordigd op Golden Globes

"Girl" is een op en top Vlaamse film. Maar daarnaast zijn er ook nominaties voor twee Amerikaanse producties met een Vlaming in de regisseursstoel, "The Alienst" en "Beautiful Boy".

"The Alienist", de TNT-reeks van Jakob Verbruggen, is genomineerd in de categorie Best Limited TV Series. De hoofdrolspeler uit "The Alienist" Daniel Brühl is genomineerd als Best Actor in a Limited TV Series.

Ten slotte is Timothée Chalamet, een van de hoofdrolspelers uit "Beautiful Boy", het Amerikaanse regiedebuut van Felix van Groeningen, genomineerd voor de Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol.

Meest gelezen