Brusselse regering bouwt geïntegreerd centrum voor drugsverslaafden

De Brusselse regering schrijft 5 miljoen euro in de begroting 2019 in voor de oprichting van een laagdrempelig geïntegreerd centrum voor drugsverslaafden, dat tegen 2023 de deuren moet openen in de buurt van de Haven van Brussel. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd in een gesprek met Belga.

Voor Vervoort moet de drugproblematiek eerder door de bril van de openbare gezondheid dan door de bril van de repressieve aanpak bekeken worden. Rudi Vervoort verwijst voor het project naar Portugal, waar drugs sinds 2000 gedecriminaliseerd zijn. "Het aantal verslaafden is er tot verbazing van velen afgenomen en de criminele netwerken zijn geslonken", aldus de Brusselse minister-president, die de toestand in Lissabon is gaan bekijken.

Het centrum, dat volgens Vervoort laagdrempelig zal zijn, bestaat niet enkel uit een verbruikersruimte. Een volledig multidisciplinair team staat klaar om een breed gamma van diensten aan te bieden.
Zo is er een dagopvang, waar de mensen zichzelf en hun kleren kunnen wassen, een warme maaltijd nuttigen en een arts raadplegen. Daarnaast komt er "noodopvang" van hoogstens twaalf dagen om de verslaafden op te volgen, hun druggebruik te stabiliseren, hen eventueel door te verwijzen naar ziekenhuizen, of met de hulp van een medewerker van het centrum administratieve stappen te zetten om terug in orde te zijn met de sociale zekerheid.
Het centrum zal ook huisvesting aanbieden met een specifiek programma van hoogstens zes maanden.

Ten slotte is er ook een inruilbalie waar de drugverslaafden hun spuiten en ander materiaal gratis kunnen inruilen voor nieuwe, gesteriliseerde exemplaren om zo de risico's op ziekten zoals hepatitis C of besmetting met hiv te vermijden.

 

Meest gelezen