Jonas Roosens

Christelijke mutualiteit schrapt terugbetaling oordoppen op maat

Vanaf volgend jaar, 1 januari 2019 dus, betaalt het christelijk ziekenfonds CM geen op maat gemaakte oordoppen meer terug. Op dit moment betaalt de CM nog 30 euro terug voor die preventieve hulpmiddelen. Het ziekenfonds legt de focus (en de centen) elders.

Oordoppen op maat: in tijden van omgevingslawaai, loeiharde muziek en kwalen als tinnitus zijn ze gemeengoed geworden bij jongeren, zeker op festivals en concerten. Sommigen laten ze zelfs op maat maken. Dat zit gewoonweg beter en houdt ook meer decibels tegen dan de gratis exemplaren. Maar de terugbetaling verdwijnt binnenkort, toch bij het grootste ziekenfonds van het land, de Christelijke Mutualiteit.

"Vanaf januari bieden we één pakket aan diensten en voordelen aan. Dat betekent dat we moeten kiezen welke terugbetalingen we houden en welke niet. We willen de kostprijs in de gaten houden, het kan niet de bedoeling zijn dat de ledenbijdrage stijgt. En de kosten in de gezondheidszorg gaan sowieso omhoog, dus moeten we bijsturen", zegt Steven Hermans, directeur diensten en verrichtingen bij CM.

Focus op terugbetaling ziekenhuis, psychotherapie, ziekenvervoer en tandverzorging

Steven Hermans, Christelijke Mutualiteit

Geen oordoppen meer, wat dan wel? "We leggen onze focus elders: terugbetaling bij ziekenhuisopname, psychotherapie, ziekenvervoer en tandverzorging. Op het prioriteitenlijstje staan die oordoppen net te laag. En we snappen het ongenoegen. Mochten de bomen tot in de hemel groeien, dan zouden we oordoppen blijven terugbetalen, maar we moeten nu eenmaal kiezen", klinkt het nog bij de CM.

Andere ziekenfondsen betalen oordoppen (voorlopig?) wél nog terug. Maar de CM blijft wel aanwezig op festivals en evenementen met gratis oordoppen. "Die blijven we uitdelen, preventie is en blijft belangrijk voor ons. Afgelopen jaar deelden we 800.000 stuks uit", zegt Hermans. Maar voor alle duidelijkheid: dat zijn dan oordoppen die niét op maat zijn gemaakt. 

Meest gelezen