Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gelekte documenten tonen donker kantje van Facebook

Zelfs nadat Facebook beloofd had dat het geen persoonlijke gegevens meer ging doorspelen aan andere bedrijven, bleef de sociale mediagigant dat toch doen. Facebook heeft bedrijven ook laten betalen voor extra toegang tot gegevens van gebruikers. Dit blijkt uit gelekte documenten die door het Britse parlement werden vrijgegeven

Het is niet overdreven als we stellen dat Facebook de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Met 1,49 miljard dagelijkse gebruikers is Facebook gigantisch geworden. Volgens sommigen te groot en de schandalen rond het bedrijf blijven mekaar opvolgen. 

Groei door 'slimme' overname

"Als we die documenten bekijken, zien we een groot verschil tussen hoe Facebook naar de buitenwereld communiceert, en hoe het bedrijf intern omgaat met concurrentie", zegt Jeroen Baert. Baert is als computer-wetenschapper verbonden aan de KULeuven. Wat meteen opvalt is dat Facebook de instellingen van het Android besturingssysteem - dat gebruikt wordt bij meer dan 80 procent van de smartphones -  heeft omzeild. Zo kreeg het toegang tot sms'en en gesprekken van de gebruiker. Dit blijkt uit een mail van 4 februari 2015 tussen verschillende medewerkers van Facebook.

Volgens Baert toont dit dat Facebook niet beschaamd is om een loopje te nemen met de pivacyregels. Het bedrijf beseft in een andere mail goed genoeg dat dit zeer slechte reclame is, als het zou uitkomen. Een medewerker stelt letterlijk: "Stel dat een journalist een verhaal schrijft met als titel: "Facebook gebruikt Android update om in het privéleven te grasduinen.""

Vooral als je weet dat CEO Mark Zuckerberg heel fel bezig is met het imago van zijn bedrijf, is deze mail zeer pijnlijk voor Facebook.

Facebook omzeilt Android instellingen om SMS'en te lezen

Ook de overname in 2013 van de Israëlische Onavo heeft Facebook geen windeieren gelegd. Onavo heeft een gratis app die u kan gebruiken om veilig te surfen. Alleen worden de gegevens doorgestuurd naar Facebook. En weinig mensen weten dat. Zo kreeg Facebook inzichten in de werking van WhatsApp en Instagram. Apps die later werden overgenomen door Facebook. Diezelfde Onavo geeft Facebook ook inzichten over rechtstreekse concurrent Snapchat. Het was ook heel opvallend om te zien hoe Facebook met Instagram Stories een kloon lanceerde van Snapchat. Snapchat heeft het trouwens moeilijk sinds Facebook met Instagram Stories uitpakte. 

Stel dat een journalist een verhaal schrijft met als titel: "Facebook gebruikt Android update om in het privéleven te grasduinen."

Concurrentie moeilijk maken

Daarnaast pakt Facebook - als het CEO Zuckerberg niet aanstaat - de concurrentie hard aan. Zo blijkt uit een gelekte mail van een medewerker van Facebook dat Mark Zuckerberg akkoord ging om de API van Vine te stoppen. Een API is een tool dat hier door Vine gebruikt werd om snel vrienden te vinden op Facebook. Vine was een video-app die door Twitter gelanceerd werd. In 2013 zag Facebook in Vine een enorme bedreiging voor de groei. 

Mark Zuckerberg gaat akkoord om concurrent Vine te stoppen

Wat leren deze mails ons over Facebook? Baert: "We zien vooral dat Facebook niet beschaamd is om de kantjes eraf te rijden om te kunnen groeien." Een een ander bewijs daarvan is het feit dat Facebook bepaalde adverteerders 250.000 dollar liet betalen om extra toegang te krijgen tot bepaalde data. Dit blijkt uit een mail van 18 september 2013.

Facebook verkoopt extra toegang tot data

Baert ziet maar één oplossing. Facebook en Zuckerberg zijn serieus aan bezinning toe. "Als je al die schandalen bekijkt, kan je niet anders dan concluderen dat de CEO Mark Zuckerberg niet kan aanblijven. Hij heeft zijn imago ook te danken aan de film 'The Social Network'. En daar zien we Zuckerberg als associale student. Facebook is onlosmakelijk verbonden met de oprichter en CEO en als er iets moet veranderen, dan is dat aan de top."

Meest gelezen