Videospeler inladen...

Franse regering waarschuwt voor "bruut geweld" tijdens betoging van gele hesjes zaterdag in Parijs

Ondanks toegevingen van de regering blijven de protesten in Frankrijk voortduren en voor zaterdag is er in Parijs en in andere steden opnieuw een manifestatie gepland van de zogenoemde gele hesjes. Parijs vreest voor een herhaling van de chaos van vorige zaterdag. De regering gaat in heel Frankrijk meer dan 89.000 politiemensen inzetten.

De regering van premier Edouard Philippe heeft eerst de omstreden verhoging van de brandstofbelastingen uitgesteld en daarna afgesteld, maar dat lijkt de gemoederen bij onze zuiderburen nog niet te bedaren.  

Zaterdag is er nog altijd een nieuwe betoging van gele hesjes gepland. De Franse regering vreest voor nieuwe rellen en verwoestingen zoals vorig weekend en heeft de vreedzame manifestanten opgeroepen om thuis te blijven. Of dat overtuigend is, weten we zaterdag.

De regering zal zaterdag in heel Frankrijk meer dan 89.000 leden van de politie inzetten om de orde te handhaven en om belangrijke nationale monumenten te beschermen. 8.000 van die agenten worden ingezet in Parijs.

Een aantal voetbalwedstrijden uit eerste klasse zijn uitgesteld en belangrijke musea hebben aangekondigd dat ze zaterdag zullen sluiten. Ook de Eiffeltoren zal zaterdag gesloten blijven en aan de winkels is gevraagd om de deuren gesloten te houden en dat is erg vervelend nu de kerstaankopen voor de deur staan.

Intussen neemt het protest in Frankrijk nog uitbreiding. Zo zijn vandaag meer dan 200 middelbare scholen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd door scholieren. Op een aantal plaatsen kwam het daarbij tot gewelddaden. Meer dan 700 scholieren werden opgepakt door de politie. De scholieren hebben hun eisen eisen inzake de onderwijshervorming, maar grijpen de kans van het gele protest aan. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen