Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Protest gele hesjes nu ook in... Irak

Zo’n honderd gele hesjes hebben gedemonstreerd in Basra, in het zuiden van Irak. De demonstranten willen betere voorzieningen, zoals water, elektriciteit en jobs. Het is niet de eerste keer dat er protest is in het olierijke zuiden van Irak. Voorbije lente kwam het tot dagenlange onlusten tussen boze demonstranten en veiligheidsdiensten.

De gele hesjes in Irak demonstreren niet tegen de hoge brandstofprijzen in Irak. Die zijn in olieproducerende landen meestal vrij laag. De gele hesjes in Basra willen dat de regering in Bagdad eindelijk werk maakt van degelijke basisvoorzieningen zoals water en elektriciteit. Ze eisen ook betere scholen en meer jobs.

Geel hesje wordt opgepakt door veiligheidsdiensten in Basra, Irak
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wel olie, geen water

"Dat net de inwoners van Basra nu op straat komen met gele hesjes is geen toeval", zegt Jens Franssen. "De inwoners in Basra zien de olie opgepompt worden in hun achtertuin, maar krijgen daar maar bitter weinig voor in ruil. Dat zorgt voor heel wat onvrede". De regering in Bagdad slaagt er niet in om tijdens de bloedhete zomermaanden voor voldoende elektriciteit te voorzien, zodat de airco’s kunnen blijven draaien. Ook de watervoorziening loopt mank.

Geen regering, wel corruptie

Na de parlementsverkiezingen in mei is er nog steeds geen volledige regering op de been. Slechts 14 van de 22 ministerposten is ingevuld. De grote sjiitische machtsblokken van de geestelijke Moqtada al-Sadr en Hadi al-Amiri houden elkaar gegijzeld. Premier Adel Mahdi slaagt er niet in een consensus te bereiken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bovendien kampt Irak nog steeds met de naweeën van bijna drie jaar bezetting door terreurgroep IS. Corruptie is endemisch in Irak, waardoor economische en politieke hervormingen al jaren onmogelijk zijn. In het noorden hebben de Koerden een semi-onafhankelijke republiek uitgeroepen waardoor ze met getrokken wapens staan tegenover de rest van het land.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen