Verdeeldheid binnen regering-Michel pijnlijk duidelijk tijdens fel debat, Kamer wacht in spanning op zijn antwoorden

De regering-Michel lijkt nu toch wel in erg nauwe schoentjes te komen. Tijdens het Kamerdebat over het VN-migratiepact wordt pijnlijk duidelijk dat de meerderheid hopeloos verdeeld is en dat de N-VA geïsoleerd staat. Bij aanvang van het debat is ook gebleken dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in oktober al een instructienota aan alle ambassades heeft rondgestuurd waarin wordt gezegd dat het migratiepact wordt gesteund. Verschillende oppositieleden zitten met bedenkingen. 

"Als u dit wist, dan hebt u 150 Kamerleden bij de neus genomen. Dan had u geen steun van het parlement meer nodig", bijt Dirk Van der Maelen (SP.A) de premier toe in verband met de instructienota. Hij richt zich tot N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Uw derde rode lijn is ook al overschreden. Het proces is voleindigd".

U voert hier een politiek spel op over een tekst waarmee uw partij heeft ingestemd

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A)

"Minister Didier Reynders heeft de beslissing al lang genomen", aldus SP.A-voorzitter John Crombez in "Villa Politica". "Het ziet ernaar uit dat de premier het parlement al die dagen heeft voorgelogen. De instructie is gewoon al lang gegeven."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Hoewel de N-VA zijn best doet om hier niet direct op te reageren, is het duidelijk dat de regering nu toch wel in erg nauwe schoentjes komt te staan. Voor Van der Maelen is het duidelijk, want minister Reynders vertegenwoordigt de regering: "De N-VA heeft het pact wel degelijk goedgekeurd. (...) U (De Roover, nvdr.) voert hier een politiek spel op over een tekst waarmee uw partij heeft ingestemd." 

De regering lijkt wel alle hoeken van het parlementair halfrond te zien. Vandaag nog moet de plenaire vergadering stemmen over de resolutie die het migratiepact aanvaardt. 

Peter De Roover doet zijn uiterste best om het debat terug te brengen naar het migratiepact zelf, dat hij en zijn partij naar eigen zeggen afwijzen. Het debat verloopt fel, met veel interrupties. Wat gaat premier Michel zeggen in de Kamer en in Marrakech? Spreekt hij namens België en de regering of namens het parlement? Zal de premier duidelijkheid geven in het parlement? Of moeten we voor meer duidelijkheid wachten tot de ministerraad van morgen?

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Een eerste minister heeft geen vijf hoedanigheiden, een eerste minister heeft er één

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten

Als het van CD&V afhangt, zal premier Michel spreken namens ons land, en dus namens de regering. "Een eerste minister heeft geen vijf hoedanigheden, een eerste minister heeft er één", klinkt dat in de woorden van Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. "U, meneer de eerste minister, bent de eerste minister van ons land, en in die hoedanigheid geven wij u het mandaat om naar Marrakech en New York te gaan om het migratiepact goed te keuren." 

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Patrick Dewael (Open VLD) heeft ook een duidelijke boodschap voor de N-VA. "De beslissing over het migratiepact is in september genomen, met alle regeringspartijen en alle regeringen, in alle consensus en solidair. Hier is juridisch geen speld tussen te krijgen. Wie later op zo'n beslissing wil terugkeren, van gedacht verandert of zijn kar keert, moet daar dan ook zelf conclusies uit trekken: ofwel legt men zich neer bij een beslissing die is genomen, ofwel verlaat men de regering. Een partij kan niet binnen en buiten de regering tegelijkertijd staan."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Meer dan eens wordt het duidelijk dat de N-VA alleen staat binnen de meerderheid. De normaal goed van de tongriem gesneden Peter De Roover krijgt het soms moeilijk om de verbale aanvallen van zijn meederheidspartners te counteren. Zelfs CD&V-voorzitter Wouter Beke mengt zich in het debat en zegt dat de N-VA niet moet doen alsof het migratiepact nooit op een politieke niveau is besproken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen