Het Groothertogdom Luxemburg maakt alle openbaar vervoer binnenkort gratis

Vanaf volgende zomer zouden alle treinen, trams en bussen in Luxemburg gratis worden. De nieuwe regering wil op die manier de verkeersdrukte rond de hoofdstad en de vervuiling aanpakken. Niet iedereen is daar evenwel blij mee.

De maatregel was een belofte tijdens de recente kiescampagne, waarbij de liberale partij van premier Xavier Bettel nipt als grootste uit de bus is gekomen. Bettel heeft nu een nieuwe regering gevormd met de socialisten en de groenen.

Die wil vanaf volgende zomer alle openbaar vervoer in het Groothertogdom gratis maken. Dat geldt dus voor alle treinen, bussen en trams. Nu mogen jongeren tot 20 jaar ook al gratis reizen.

Met de maatregel wil de regering de uitstoot verminderen, maar tegelijk ook de verkeersdrukte rond de hoofdstad aanpakken. Die leidt al jaren tot grote ergernis, ook bij de Europese ambtenaren.

Toch is niet iedereen gelukkig met de maatregel. Zo vrezen sommige pendelaars dat treinen een toevluchtsoord voor daklozen en asielzoekers zullen worden. Ook is de vraag wat er moet gebeuren met het verschil in eerste en tweede klasse.

Meest gelezen