Hoe moet het nu verder met de regering-Michel? 

Vandaag zal de plenaire Kamer debatteren en stemmen over het migratiepact. Met het resultaat van die stemming wil de premier maandag naar Marrakech. N-VA laat dat toe, maar wil niet dat de premier België aan het pact bindt in naam van de hele regering. De verdeeldheid in de regering blijft dus. Hoe moet dat nu verder? "Als N-VA nog geloofwaardig wil blijven, trekt ze beter de stekker uit de regering", klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag wordt in de plenaire vergadering in het federaal parlement gedebatteerd en gestemd over het migratiepact. Dat moet normaal gezien om 14u15 beginnen. Gisteren keurde de kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen het pact al goed, zij het met een extra interpretatietekst die duidelijk moet maken hoe Belgische rechters het pact moeten lezen. Daarvoor kreeg de partijen MR, Open VLD en CD&V van de meerderheid steun van de oppositie, en werd dus een zogenoemde "wisselmeerderheid" gevormd. N-VA stemde tegen. Verwacht wordt dat we vanmiddag een gelijkaardig scenario zien, maar "het echte politieke gewicht" zit wel in de plenaire vergadering, zegt Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch. “Iedereen kijkt vooral uit naar de tussenkomst van de premier.”

Beluister hier de analyse van Marc Vandelooverbosch in "De ochtend" op Radio 1.

Om de betekenis van die stemmingen te begrijpen, moeten we even terug naar een uitspraak van de premier op dinsdag: "Ik ga naar Marrakech om de positie van het parlement te communiceren." En dus niét het standpunt van de regering, want N-VA blijft zich daar tegen het pact verzetten. De grote discussie is nu: mag de premier dat doen? 

Experts zijn het oneens of de grondwet toelaat dat de premier maandag (enkel) het standpunt van het parlement kan verklaren in Marrakech. "Er wordt wel degelijk positie ingenomen door de aanwezige  regeringsleiders", zegt prof. Internationaal Recht Jan Wauters (KUL). Volgens prof. Grondwettelijk Recht Stefan Sottiaux (KUL) kan enkel de regering zich over het pact uitspreken, want het parlement kan niet beslissen over internationale pacten: "Ofwel moet de regering anders worden samengesteld, ofwel kan dat niet gebeuren", besluit hij. "De interpretaties liggen uiteen", geeft ook Kamerlid Kattrin Jadin van MR toe. 

Beluister hier het interview met Katrrin Jadin (MR) in "De ochtend" op Radio 1.

Toch mag de premier van N-VA maandag naar Marrakech, maar die mag daar enkel de mening van het parlement duidelijk maken. Dat herhaalde fractieleider Peter De Roover (N-VA) gisteren in "Terzake". De regering (waar N-VA deel vanuit maakt) raakt het dus nog altijd niet eens over het pact. N-VA wil nog steeds tot een oplossing komen en hoopt tegen de Algemene Vergadering van de VN in New York op 19 december een regeringsstandpunt klaar te hebben. "Bart De Wever heeft in zijn weinige tussenkomsten laten verstaan dat N-VA geen crisis wil, maar dat ze wel vierkant gekant zijn tegen het pact", zegt ook Van de Looverbosch. Welke oplossing de verdeelde regering nog kan vinden, is echter onduidelijk. De val van de regering lijkt dus enkel even uitgesteld.

Als N-VA nog geloofwaardig wil blijven, trekt ze beter de stekker uit de regering.

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is dat een zwaktebod: "De beloftes van N-VA stellen voor mij niet veel meer voor. De regering zou vallen als de premier naar Marrakech ging. Wel, de premier gaat naar Marrakech. De regering zou vallen als er iets met een wisselmeerdheid werd goedgekeurd in het parlement. Wel, het is goedgekeurd in het parlement met een wisselmeerderheid", is Van Grieken scherp. "Als N-VA nog geloofwaardig wil blijven, trekt ze beter de stekker uit de regering." Maar dat wil N-VA voorlopig niet. "Als ze N-VA eruit willen, zullen ze hen met de voeten vooruit buiten moeten dragen", zegt Van de Looverbosch. 

Beluister hier het interview met Tom Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1.

Tom Van Grieken in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen