Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dochter Huawei oprichter gearresteerd in Canada 

Canada heeft Meng Wanzhou gearresteerd. Meng is 'Chief Financial Officer' (CFO) van de Chinese telecomgigant Huawei. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze de handelssancties tegen Iran heeft overtreden. Pittig detail: Meng is niet alleen directielid van de Huawei, zij is ook de dochter van oprichter Ren Zhengfei.

CFO Meng Wanzhou werd afgelopen zaterdag in Vancouver gearresteerd. Ze riskeert uitlevering aan de VS, zegt woordvoerder Ian McLeod van de Overheidsdienst Justitie in een persbericht. De VS zoeken haar met het oog op een uitlevering, een hoorzitting is vrijdag gepland.

Waarom werd ze gearresteerd?

Meng is gearresteerd omdat ze ervan verdacht wordt handelsbetrekkingen te onderhouden met Iran. De topvrouw werkte in 2007 voor het moederbedrijf van Huawei. Dat was eigenaar van Skycom Tech, een bedrijf dat actief is in Iran. Sinds het aantreden van Trump heeft Amerika de regels verstrengd. Elk land of bedrijf dat handel drijft met Iran riskeert sancties. 

Huawei heeft ondertussen gereageerd en zegt dat het niet op de hoogte is van mogelijke fouten door de CFO. Ook de Chinese ambassade in Canada reageerde fel. Volgens hen arresteert Canada een Chinese burger die niets verkeerd heeft gedaan. De Chinezen zijn fel gekant tegen de arrestatie van Meng en vragen haar onmiddellijke vrijlating.

Meer aan de hand

De regering Trump heeft al langer problemen met Huawei, zij zien het bedrijf als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De Chinese netwerkreus maakt niet alleen smartphones, maar is heel actief in de telecomindustrie. Samen met Nokia en ZTE (ook uit China) is Huawei één van de grootste producenten van telecomnetwerken ter wereld. De Amerikaanse veiligheidsdiensten denken dat Huawei de technologie gebruikt om voor de Chinese overheid te spionneren. 

Maar het blijft niet bij de Amerikanen. Ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben Huawei gebannen. Daarnaast worden er steeds meer Westerse landen door Amerikanen onder druk gezet om niet samen te werken met Huawei. Zo heeft de Britse telecomoperator, BT, woensdag laten weten dat het in de toekomst niet met Huawei zal samenwerken om het 5G-netwerk te ontwikkelen. Volgens Huawei heeft dit vooral te maken met het feit dat BT niet afhankelijk wil zijn van één leverancier.

De arrestatatie van Meng Wanzhou is er vermoedelijk gekomen om de druk op Huawei op te voeren. Dat bedrijf werd in 1987 opgericht door Ren Zhengfei.  Die was daarvoor officier in het Chinese leger en werkte er als technicus. Dit is ook één van de redenen waarom het vermoeden bestaat dat Huawei banden heeft met de Chinese veiligheidsdiensten. Huawei is dit altijd blijven ontkennen en zegt dat het bedrijf geen banden heeft met de overheid.

De VS kunnen de aantijgingen tegen het Chinese telecombedrijf niet hard maken. En de aanhouding komt net op het moment dat de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping beslist hebben om de handelsoorlog tussen beide landen niet te laten escalleren.

De arrestatie van Meng Wanzhou zal de gevonden rust tussen beide landen alleszins geen goed doen.

Meest gelezen