Johan Op de Beeck over Tom Lenaerts: "Zo'n populistische uitspraak is er ver over"

Auteur en columnist Johan Op de Beeck noemt de tussenkomst van Tom Lenaerts gisteravond in "Van Gils & gasten" populistisch en "er ver over". Lenaerts had de politieke discussie over het migratiepact "beschamend" genoemd.

Gisteravond waren Peter De Roover, fractieleider in de Kamer voor N-VA, en Kristof Calvo, fractieleider in de Kamer voor Groen, te gast in "Van Gils & gasten". Ze kwamen er uitleggen waar de discussie over het migratiepact over gaat en waarom die de regering in gevaar brengt.

Ook tv-presentator Tom Lenaerts zat aan tafel en op een bepaald moment kwam hij tussenbeide. "Zijn jullie niet beschaamd?", vroeg hij zich luidop af, gevolgd door een applaus van het studiopubliek. Lenaerts sprak over "clowns in een circus".

Johan Op de Beeck was ook aan het kijken naar "Van Gils & gasten" en hij kroop meteen in zijn pen.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 legde Op de Beeck zijn tweet uit. "Ik vond het een interessante opmerking, maar voor mij valt ze onder de categorie populistische uitspraken. Je kunt mensen niet wijsmaken dat voor ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken, makkelijke oplossingen mogelijk zijn zonder al te veel debat. We moeten opletten om zulke discussies te beschimpen. Dat is er ver over."

We mogen niet vergeten dat we in een soort zuurstofbelletje leven en dat miljarden ons benijden

"Omdat het zo lang duurt, wordt het heel duidelijk wie waar voor staat", legt Op de Beeck uit. "Dat hoort zo in een democratie, dat kan niet zonder een scherp en lang debat. We mogen niet vergeten dat we in een soort zuurstofbelletje leven en dat miljarden ons benijden voor het feit dat we het zo kunnen doen."

"Het is een strategisch spel, maar ook dat hoort zo. De kiezer is volwassen genoeg om te zien wat er gebeurt. Laat hen maar beslissen in het stemhokje wie het goed gedaan heeft en wie niet. De betrokken partijen zijn heel duidelijk over wat ze willen doen. Dit beschamend noemen en een circus, dat is gewoon niet waar."

Bekijk de bewuste tussenkomst van Tom Lenaerts in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

VIDEO: ook in "De afspraak" kwam de uitval van Tom Lenaerts ter sprake

Videospeler inladen...

Meest gelezen