AFP or licensors

Joseph Joffo overleden, auteur van het verfilmde oorlogsverhaal “Een zakje knikkers”

"Un sac de billes", Joffo’s  autobiografische roman over zijn kindertijd op de vlucht voor de nazi’s, werd een internationale bestseller en is ook twee keer verfilmd. Joffo schreef zijn ervaringen neer "om zijn demonen uit te drijven". Hij trok langs de Franse scholen om te waarschuwen tegen racisme en antisemitisme.

Zevenentachtig jaar geleden werd Joseph Joffo geboren in een joods gezin in Montmartre in Parijs. Zijn vader was kapper, zijn moeder violiste. Het gezin moest in 1942 op de vlucht slaan en belandde in Menton, maar ook daar waren de Joffo’s niet veilig. Joseph en zijn broer Maurice werden gearresteerd door de Gestapo en ontsnapten ternauwernood aan deportatie door een vals doopbewijs. Vader Joffo zou Auschwitz niet overleven.

"Un sac de billes" 25 miljoen keer verkocht

Na de oorlog werd Joseph kapper, net als zijn vader. Uiteindelijk zou hij meer dan 10 kapsalons openen in Parijs, waar filmsterren en presidenten over de vloer komen.

Twintig jaar na de oorlog schreef Joseph zijn wedervaren in een schoolschriftje, naar eigen zeggen "om de duivels uit te drijven". Vijftien uitgevers weigerden, maar "Un sac de billes" verscheen uiteindelijk toch in 1973 en het werd een doorslaand succes. In Frankrijk en daarbuiten zijn alles samen 25 miljoen exemplaren verkocht.

“Een zakje knikkers” wordt nog altijd in de klas gelezen. Joseph Joffo trok zelf naar vele scholen om er over zijn leven te vertellen en te waarschuwen tegen onverdraagzaamheid, racisme en antisemitisme.

Het verhaal is ook “verstript”, met tekeningen van Vincent Bailly. En twee keer is er een film van gemaakt, in 1973 geregisseerd door Jacques Douillon en in 2017 door Christian Duguay (zie trailer hierboven). 

Joseph Joffo schreef na zijn succesroman nog andere boeken, onder meer een vervolg op "Un sac de billes", "Baby foot", in 1977. Het laatste boek, “Le partage”, verscheen in 2005. Joffo is overleden op zijn 87e in Cannes.

Meest gelezen