PA Wire/PA Images

Kan klokkenluider Julian Assange binnenkort Ecuadoriaanse ambassade in Londen verlaten?

Wikileaks-oprichter Julian Assange zou binnenkort de Ecuadoraanse ambassade in Londen kunnen verlaten. Dat zegt de Ecuadoraanse president Lenin Moreno. Moreno zegt van Groot-Brittannië voldoende schriftelijke garanties te hebben gekregen dat Assange aan geen enkel land wordt uitgeleverd waar hij de doodstraf riskeert. De president verklaarde tegelijk dat hij Assange niet zal dwingen om de ambassade te verlaten.

"De voorwaarden zijn vervuld opdat meneer Assange kan overwegen om quasi vrij de ambassade te verlaten", zei Moreno. "Ik zeg "quasi vrij" want we mogen niet vergeten dat hij zich niet heeft aangediend in de Britse rechtbanken en dat hij daarvoor een niet zo lange straf zou moeten uitzitten. Het is aan het Britse gerecht om daarover te beslissen."

Volgens Moreno heeft de Britse regering officieel aan Quito laten weten "dat de grondwet van Groot-Brittannië niet toestaat dat een persoon wordt uitgeleverd aan een land waar zijn leven in gevaar is".

De 47-jarige Julian Assange verblijft al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij heeft er asiel gekregen nadat Zweden een Europees aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd op basis van een klacht wegens seksueel misbruik. Hoewel de zaak al in mei van vorig jaar door het Zweedse parket werd geseponeerd, gaven de Britten aan dat ze hem toch zouden aanhouden omdat hij door zijn vlucht naar de ambassade de wet zou hebben overtreden.

Maar Assange vreest vooral de Amerikanen. De Britten zouden hem kunnen uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem willen berechten voor de publicatie van honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan via WikiLeaks.

Meest gelezen