Kranten vlijmscherp voor regering en N-VA: "Circus-Michel sukkelt voort"

Wie gisteren uitsluitsel had verwacht over het migratiepact én het lot van de regering-Michel was eraan voor de moeite. En dat gevoel spreekt ook uit de krantenkoppen en -commentaren vanochtend. "Ceci (n')est (pas) un gouvernement."

Tom Lenaerts noemde de politieke heisa rond het VN-migratiepact gisteren al "een circus" bij "Van Gils & gasten". Ook Het Laatste Nieuws gebruikt vandaag die harde stempel: "Circus-Michel sukkelt voort". Commentator Jan Segers is snoeihard voor de N-VA: "Zelfs aan Annelies Beck van 'Terzake' kreeg De Roover zijn punt niet in één keer uitgelegd. Dat ligt niet aan Beck, want een betere verstaander dan zij vind je niet. Het ligt ook niet aan De Roover, want verbaal is die top, op het arrogante af. Het lag gisteren aan de N-VA-boodschap zelf. Die is dan ook virtueel onuitlegbaar."

Segers weet nu al dat het volgend jaar federaal moeilijk wordt voor N-VA. "Slechts één relevante conclusie dringt zich op: wat er straks ook gebeurt, miniem is na dit conflict de kans dat N-VA nog Franstalige partners vindt voor een volgende federale regering."

Kan iemand alstublieft een punt zetten achter dit beschamende schimmenspel?

Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad

"Ze zullen ons eruit moeten duwen", citeert Het Nieuwsblad N-VA-fractieleider Peter De Roover. Hoofdredacteur Liesbeth Van Impe spreekt in haar edito van "de nieuwste variant van de Belgenmop". "De enige zekerheid die straks overblijft, is dat de hele politiek hier belabberd uitkomt." Ook bij haar de verzuchting die Tom Lenaerts uitte: "Kan iemand alstublieft een punt zetten achter dit beschamende schimmenspel?"

De Morgen opent met de stelling van de liberalen en christendemocraten, dat België het migratiepact eigenlijk al goedgekeurd heeft. Hoofdredacteur Bart Eeckhout wijst in zijn bijdrage op het eindeloze bochtenwerk van N-VA, onder druk van Vlaams Belang. "Ze heeft brandlucht geroken op haar rechterflank, ze is in paniek met olie beginnen blussen en ze krijgt nu de uitslaande brand niet onder controle. Het is een fout die wel meerdere partijen maken als ze wat electorale glans verliezen. Het nieuwe is dat het de N-VA is die die fout maakt."

Volgens De Standaard "gaat de oorlog verder". Hoofdredacteur Karel Verhoeven ziet hoe N-VA-voorzitter zich "in een positie [bevindt] waar hij schamper over zou smalen mocht een ander er ooit insukkelen". "De machtspartij par excellence moet lijdzaam toestaan dat de kleintjes in de regering een wisselmeerderheid optuigen. Ze kan niet eens haar favoriete slachtofferrol spelen."

Wie denkt dat we het toppunt hebben gezien, vergeet dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de voorbije dagen vooral heeft gezwegen

Bart Haeck, politiek journalist De Tijd

De Tijd houdt het op haar voorpagina op de kurkdroge observatie "Regering-Michel nog niet gered". Commentator Bart Haeck observeert ook dat de N-VA beschadigd is, net als premier Charles Michel. Maar hij vermoedt dat er nóg een brutale botsing op komst is. "Wie denkt dat we het toppunt hebben gezien, vergeet dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de voorbije dagen vooral heeft gezwegen. Ook dat zal vroeg of laat veranderen."

De Gazet van Antwerpen blikt ook vooruit: "Nog twee weken crisis", kopt de krant. Hoofdredacteur Kris Vanmarsenille gaat vooral dieper in op de Antwerpse toekomst van Bart De Wever, die er niet makkelijker op geworden is. "Voor burgemeester De Wever wordt het extra moeilijk om zijn coalitiepartners en zijn stadsgenoten van allochtone afkomst te overtuigen van zijn wil tot verzoening. En wat heeft hij door deze crisis bereikt voor zijn rechtse achterban? Het niet tekenen van dat pact levert weinig concreets op."

"Uitstel van executie", titelt Het Belang van Limburg. Politiek journalist Yves Lambrix wijst op het relatieve van de 'rode lijnen' die N-VA heeft getrokken. En op het feit dat nu de crisis "allerminst ontmijnd" is. "Geen zinnig mens gelooft nog dat Michel I Kerstmis zal halen."

Franstalige kranten

Le Soir vat het absurde van deze politieke situatie met de kop "Ceci (n')est (pas) un gouvernement". Opiniërend hoofdredacteur Béatrice Delvaux trekt eens een wenkbrauw op bij de strategie van N-VA. "Op het eerste gezicht, na deze surrealistische dagen, lijkt het enige dat de N-VA gewonnen heeft, het beeld is van een deloyale, onsamenhangende, anarchistische partij waar je misschien beter van wegblijft."

De N-VA gebruikt dit pact in haar race om het electoraat van het Vlaams Belang. Maar verkiest de kiezer niet altijd het origineel boven de kopie?

Analyse in La DH

In La Libre Belgique analyseert opiniërend hoofdredacteur Francis Van de Woestyne dat het - met de brexit in het verschiet - economische "zelfmoord" voor Vlaanderen zou zijn om volgend voorjaar niet te kunnen spenderen aan post-brexitonderhandelingen. Volgens hem heeft de N-VA die analyse ook al gemaakt.

La DH noemt de strategie van de N-VA "moeilijk te ontcijferen". "De N-VA gebruikt dit pact in haar race om het electoraat van het Vlaams Belang. Maar verkiest de kiezer niet altijd het origineel boven de kopie?"

Volgens L'Echo heeft "deze slechte grap echt tot niets geleid, tenzij het bemoeilijken van de formatie van de toekomstige federale ploeg".

Digitale pers

Van de digitale nieuwsmedia van Media.21, dat sites als Apache, Mo.be en Charlie Magazine overkoepelt, heeft enkel Doorbraak.be vanochtend een commentaarstuk over de politieke crisis gepubliceerd. Hoofdredacteur Pieter Bauwens denkt dat N-VA niet geneigd is om deze regering zomaar te laten vallen over Marrakech. "N-VA wil geen rebellenclub meer zijn, geen zweeppartij, geen communautaire one-issuepartij, maar een degelijke centrumrechtse beleidspartij."

Toch is deze regering op sterven na dood, denkt Bauwens. "Als ze valt, dan mag dat over iets belangrijk zijn, zoals het akkoord van Marrakech. Maar, met als inzet het imago van verantwoorde beleidspartij, lijkt het erop dat ze de N-VA’ers uit de regering zullen moeten zetten."

Meest gelezen