Herlees liveblog - De Roover (N-VA): "Regering zal merken dat er geen consensus is en zal dus níét naar Marrakech gaan"

Na verhitte debatten in de Kamer heeft een wisselmeerderheid in het halfrond een resolutie goedgekeurd die de regering vraagt het VN-migratiepact goed te keuren. Het dossier zit daarmee opnieuw bij de regering, die morgen weer samenzit. Premier Charles Michel (MR) gaf eerder op de avond ook een speech waarmee hij verwarring zaaide en tijd kocht. Herlees alles in onze liveblog. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Terugblik op bewogen dag in de Kamer

VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt blikt terug op een bewogen dag. 

Staat het migratiepact morgen op de agenda van de ministerraad?

Het is momenteel onduidelijk of de ministerraad morgen het VN-migratiepact gaat bespreken. N-VA-fractieleider Peter De Roover "neemt aan" dat het morgen zal worden besproken. "En dan zullen we zien wat de regering beslist. Maar een consensus zal er niet zijn."

Videospeler inladen...

Maar volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) staat het punt momenteel nog niet op de agenda. "We zullen zien wat er morgen gebeurt. Het is altijd mogelijk dat iemand het aan bod brengt."

Videospeler inladen...

Dit staat alleszins wél op de agenda. 

De Roover (N-VA): "Regering zal morgen vaststellen dat er geen consensus is"

De regering zal morgen vaststellen dat er geen consensus is rond het VN-migratiepact. Dat zegt Peter De Roover (N-VA) na de stemming in de Kamer. "Het is aan de regering om te beslissen en die beslissing is nog niet genomen. De regering zal niet naar Marrakech gaan en België zal niet aan het pact gebonden zijn."

Pieterjan De Smedt: "Politieke thriller, nog niet aan laatste hoofdstuk"

"Er hangt veel spanning in het parlement", zegt VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt in "De afspraak". "Het is nu afwachten wat er de komende uren zal gebeuren."

Morgen komt de regering alvast bijeen, maar het migratiepact staat niet officieel op de agenda. "Maar alles is mogelijk in de politiek. We zitten nog niet aan het laatste hoofdstuk van deze politieke thriller."

Videospeler inladen...

De Kamer stemt voor het voorstel van resolutie over het Migratiepact

De Kamer heeft met een grote meerderheid een resolutie goedgekeurd die de regering vraagt om het VN-migratiepact goed te keuren. Er waren 107 stemmen voor en 36 tegen van N-VA, Vlaams Belang, Vuye & Wouters en de PP.

Videospeler inladen...

De Kamer stemt over amendementen op resolutie

De Kamer heeft gestemd over 2 amendementen. Dat van Filip Dewinter is met een grote meerderheid weggestemd. Dat van de wisselmeerderheid is wel aangenomen.

Is het nu écht zo dat iemand die "de 16" binnenstapt, alle vernederingen wil ondergaan om er toch maar te blijven?

Hendrik Vuye (Vuye & Wouters)

Meest gelezen