Paul Magnette (PS): "Er is geen verschil meer tussen N-VA en Vlaams Belang"

Een cordon sanitaire rond het N-VA. Dat stelde PS-kopstuk Paul Magnette deze ochtend voor in La Première op RTBF. Hij wil dat partijen weigeren om samen te werken met N-VA, omdat ze met haar standpunt over het VN-migratiepact volgens hem "een aanval op de mensenrechten" inzetten. Het is erg onwaarschijnlijk dat er effectief zo'n cordon tegen N-VA komt. 

 "We moeten weigeren om samen te werken met N-VA, net zoals we weigeren om samen te werken met Vlaams Belang." Dat zei Paul Magnette, die donderdag werd voorgesteld als woordvoerder van PS voor de verkiezingscampagne, op La Première bij RTBF.

Volgens Magnette heeft N-VA een aanval op de internationale bescherming van de mensenrechten ingezet. Met haar verzet tegen het VN-Migratiepact toont N-VA volgens hem nog maar eens haar overwicht op de federale regering. "Er is geen sprake meer van een regering als de eerste minister wordt verhinderd om die regering te vertegenwoordigen." Daarom sluit PS ook na de verkiezingen in mei een samenwerking met N-VA uit. Hij lijkt andere partijen op te roepen om hetzelfde te doen: "Er is geen verschil meer tussen N-VA en Vlaams Belang en we moeten dus uitsluiten met hen samen te werken."

Momenteel geldt er enkel een cordon sanitaire tegen het extreemrechtse Vlaams Belang. Dat kwam eind de jaren 80 tot stand als reactie op het omstreden 70-puntenplan van die partij. Dat er nu ook een cordon tegen N-VA zou komen, is erg onwaarschijnlijk. 

N-VA: "PS wil aan de macht komen door ons uit te sluiten"

N-VA reageert dan ook smalend op het voorstel van Magnette. "Dat PS terug aan het roer wil komen door N-VA uit te sluiten, is logisch", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Maar uiteindelijk zal de Vlaamse kiezer daarover beslissen." 

De voorzitter legt ook nog eens uit waarom zijn partij zo stellig tegen het VN-migratiepact is dat de regering nu al weken verdeelt: "We willen dat Europa eindelijk werk maakt van de beslissing om voor opvang te zorgen in eigen regio en een einde maakt aan de open grenzen van ons continent. Daarom kunnen wij het pact van Marrakesh echt niet aanvaarden. Dat PS hierin onze tegenpool is, is duidelijk." Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) noemt Paul Magnette een "nep-lijsttrekker" en wijst erop dat ook steeds meer Walen hun sympathie voor N-VA uiten. 

Meest gelezen