Videospeler inladen...

Meyrem Almaci (Groen): "België doet alles om de trofee van klimaatfossiel te houden"

Premier Charles Michel en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) hebben in de Kamer een hele reeks lastige vragen gekregen over de Belgische stem tegen een Europese richtlijn over energiebesparing. Geen van beiden voelden zich aangesproken, want allebei wezen ze naar de regio's, die volgens hen bevoegd zijn.  

Vorige zondag betoogde minister Marghem mee met zo'n 70.000 betogers voor een beter klimaatbeleid, maar amper twee dagen later stemde ons land tegen een Europese richtlijn rond energiebesparing. Zij en premier Michel kregen daarover een hele reeks vragen tijdens het vragenuurtje, dat vanavond laat nog werd gehouden na het lang uitgelopen debat over het VN-migratiepact. 

"U spuwt de betogers in het gezicht", vindt Kamerlid Karin Temmerman (SP.A). Ze vraagt meer ambities voor het klimaat van de regering-Michel. "We doen er blijkbaar alles aan om de trofee van klimaatfossiel te kunnen behouden", sneert Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Wanneer gaan na de woorden de daden volgen?" Almaci heeft het over een klimaatwet met bindende doelstellingen.

Premier Charles Michel heeft het over onjuiste informatie die moet worden rechtgezet. "De richtlijn over energiebesparing is een bevoegdheid die puur regionaal is." Met andere woorden: de federale regering is in deze niet verantwoordelijk. Minister Marghem valt hem bij en voegt eraan toe dat de regio's meer bevoegdheden hebben gekregen, een gevolg van de zesde staatshervorming.

De uitleg van de regering kon de vraagstellers niet echt overtuigen.

Michel steunt kandidatuur voor VN-klimaatconferentie 2020

Iets beter nieuws van het klimaatfront is dat premier Michel achter het voorstel van de Waalse regering staat om de VN-klimaatconferentie in 2020 naar ons land te halen. 

De aankondiging uit Wallonië komt er nadat Zwitserland zich uit de race heeft teruggetrokken. De jaarlijkse klimaatconferenties lokken zowat 20.000 deelnemers op drie weken tijd.

Meest gelezen