Paul Magnette trekt Europese lijst voor PS bij verkiezingen in mei

PS-voorzitter Elio Di Rupo zal in maart Paul Magnette voordragen als Europees lijsttrekker tijdens een ledencongres. Opvallend, Magnette maakt meteen bekend dat hij geen Europees mandaat zal opnemen, omdat hij ook burgemeester van Charleroi wil blijven. 

Paul Magnette zal bij de verkiezingen van volgend jaar de Europese PS-lijst trekken. "Paul is specialist in de Europese materie en kent de Europese uitdagingen als geen ander", schrijft partijvoorzitter Elio Di Rupo in een mededeling. Magnette maakte zich al bekend op Europees toneel door zijn verzet tegen het CETA-akkoord, een handelverdrag met Canada. Een ledencongres moet zich in maart uitspreken over de lijsten. 

Magnette wordt tegelijk ook woordvoerder van PS:  "De actualiteit van de afgelopen dagen toont dat de verkiezingscampagne is gestart. Daarom stel ik ook voor dat Paul woordvoerder wordt tijdens de campagne", aldus Di Rupo.

Binnen de PS - de Franstalige socialistische partij - geldt geen cumulverbod, dus in principe kan Magnette een Europees mandaat combineren met zijn burgemeesterschap in Charleroi. Toch maakt Magnette nu al bekend dat hij geen Europees mandaat zal opnemen, omdat hij het niet wil combineren met zijn functie als burgemeester in Charleroi.

Oud-premier en burgemeester van Bergen Elio Di Rupo, over wie eerder gezegd werd dat hij zou opkomen voor de Europese verkiezingen, maakte vorige week op televisie bekend dat hij de Kamerlijst in Henegouwen zou trekken. Dat was zeer tegen de zin van Magnette, die door verschillende PS-mandatarissen naar voren was geschoven om PS aan te voeren in die provincie. Magnette is in Wallonië erg populair in de peilingen.

Meest gelezen