Peter De Roover (N-VA): "Premier moet in parlement zeggen dat hij niet in naam van regering naar Marrakech gaat" 

De premier moet straks in het parlement "bevestigen" dat "hij in Marrakech de regering niet bindt aan het migratiepact, omdat er geen consensus is." Dat zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover in "De ochtend" op Radio 1. "Ons punt is dat België in Marrakech expliciet zegt dat wij het pact niet goedkeuren." Als dat niet gebeurt, "zal dat punt hoog op de ministerraad staan morgen", voegt De Roover toe. 

"De regering kan niet naar Marrakech om het pact goed te keuren." Met die slogan begint een intussen vermoeide N-VA-fractieleider Peter de Roover aan een nieuwe dag van de regeringscrisis omtrent het VN-migratiepact. Die concentreert zich nu rond een wel erg technische vraag. 

Gisteren gaf een commissie in het parlement zijn goedkeuring om het migratiepact goed te keuren met een extra interpretatieve tekst. Verwacht wordt dat de plenaire vergadering van het parlement straks hetzelfde doet. Maandag zou premier Charles Michel dan naar Marrakech kunnen gaan om die goedkeuring van het parlement over te brengen. Maar hij heeft dus niét de goedkeuring van de regering. Volgens sommige experts kan de premier enkel in naam van de regering naar Marrakech.

Ons punt is niet dat de premier niet naar Marrakech mag. Ons punt is dat België in Marrakech expliciet zegt dat wij het pact niet goedkeuren.

Peter De Roover, fractieleider van N-VA

N-VA verwacht nu dat de premier erg duidelijk is in de plenaire vergadering: als hij naar Marrakech gaat, is dat enkel in naam van het parlement "en dus niet namens de regering, en dus niet namens ons land", zegt De Roover. De fractieleider verwacht dat de premier dat tijdens zijn tussenkomst in de plenaire vergadering expliciet "bevestigt":   "We willen dat de premier duidelijk zegt wat hij wel en niet gaat doen in Marrakech. Als de regering straks het woord neemt, spreekt hij namens de vier partijen, ook namens ons." In het geval dat de premier geen duidelijkheid biedt, zal "dat punt hoog op de ministerraad staan morgen", waarschuwt De Roover. 

Deze technische discussie is in feite enkel uitstel van executie, want binnen twee weken, op 19 december, moet de regering zich sowieso uitspreken, op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Ook N-VA hoopt nog steeds op een oplossing. Maar welke dat moet worden, is vooralsnog onduidelijk. 

Herbeluister hier het interview met Peter De Roover in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen