Videospeler inladen...

Terugblik op bewogen dag in de Kamer: "Wie krijgt de zwartepiet? Daar draait het nu allemaal om"

Het was alweer een bewogen dag in de Wetstraat. De regering is ook vandaag niet gevallen, maar staat nog steeds op zeer wankele benen. VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt blikt terug op een wisselmeerderheid, een resolutie en een vage speech van premier Charles Michel (MR). "Hoe het nu verder moet, weet niemand."

Het was een hevig en lang debat vandaag in de Kamer over het VN-migratiepact. De standpunten binnen de regering zijn ondertussen bekend: de N-VA wil niet dat premier Charles Michel (MR) het pact gaat ondertekenen, CD&V, Open VLD en MR willen net dat hij dat wel doet. En dus werd het woord aan de Kamer gevraagd.

Premier Michel nam ook het woord. In een vage speech liet hij verstaan dat hij wél naar Marrakech zal gaan, maar dat hij "de grondwet zal respecteren". Lees: het is onduidelijk in wiens naam hij gaat. 

Velen vonden dat Michel te voorzichtig was en dat hij te weinig duidelijke taal sprak

"Er was behoorlijk wat ergernis over die speech", analyseert VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt. "Velen vonden dat hij te voorzichtig was en dat hij te weinig duidelijke taal sprak. Hij heeft niet duidelijk gezegd dat hij namens de regering zou gaan." En net dat laatste was wat meerderheidspartijen CD&V en Open VLD vroegen. "Maar hij wilde de N-VA niet voor de borst stoten."

Na de speech van de premier werd de zitting een kleine twee uur onderbroken. Een heuse wisselmeerderheid - met CD&V, Open VLD, MR, Ecolo-Groen, SP.A, CDH, PS en DéFI - kwam tot stand. En een resolutie waarin de Kamer aan de regering uitdrukkelijk vraagt om het migratiepact te tekenen, werd goedgekeurd. "De N-VA werd daarmee uitgeschakeld en dat is toch opvallend."

Michel wil niet de oorzaak zijn van de val van de regering

"Het is vandaag Sinterklaas en dé grote vraag vandaag is: wie krijgt de zwartepiet? Dat is het schaakspel dat nu bezig is", zegt De Smedt. "Michel wil niet de oorzaak zijn van de val van de regering. In de wandelgangen valt te horen dat hij hoopt dat de N-VA er zelf de stekker uittrekt en dat zij de zwartepiet krijgen voor de val van de regering. Elk woord wordt gewikt en gewogen. Er hangt veel spanning in de Kamer."

Maar hoe moet het nu verder? "Dat is momenteel niet echt duidelijk. Morgen komt de regering om 10 uur samen. Het migratiepact staat officieel niet op de agenda. Michel hoopt dat dat zo kan blijven, want hij vindt dat de beslissing rond het migratiepact al lang geleden is genomen en dat N-VA zich toen niet heeft verzet. Het is nu maar de vraag of de N-VA erin zal slagen om het onderwerp toch op tafel te krijgen. Hoe gaat dit aflopen? Niemand weet het. Morgen belooft alweer een spannende dag te worden."

VIDEO: Bekijk hier de analyse van Pieterjan De Smedt

Videospeler inladen...

Meest gelezen