Videospeler inladen...

Politie reageert sneller op wangedrag van collega na opleiding mensenrechten

Meer dan 8.200 personeelsleden van de politie volgden sinds 2014 een opleiding "Holocaust, politie en mensenrechten". Met resultaat, want ze grijpen sneller in wanneer ze wangedrag zien bij een collega. Dat blijkt een studie van de twee professoren aan sociologie aan de VUB. 

Agenten komen vaak in aanraking met moeilijke morele dilemma's. Vanaf wanneer is een opmerking sekstisch? Wanneer is er sprake van racisme? Om die dilemma's beter de baas te kunnen, werd de opleiding "Holocaust, politie en mensenrechten" in het leven geroepen. Tijdens die opleiding krijgen agenten een rondleiding in de Kazerne Dossin, het museum en onderzoekscentrum over de Holocaust. Met een theoretisch kader proberen ze daarna concrete voorbeelden te bespreken.

Zo'n 8.300 politiemensen volgden sinds 2014 de opleiding. Met effect, zo blijkt, want ze geven aan dat ze sneller zullen reageren bij wangedrag van een collega. Negen op de tien deelnemers geven aan dat ze iets aan de opleiding hadden, voor bijna 70 procent zijn de inzichten bruikbaar voor hun werkpraktijk en 55 procent zegt op weg te zijn gezet om zaken anders aan te pakken in de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van twee sociologen van de VUB. 

Dingen die op het eerste zicht een klein probleem leken, worden toch gezien als gevoeligheden. 

Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal bij de federale politie

"Deelnemers van de opleiding geven aan dat ze meer en sneller reageren als ze tijdens de uitoefening van de functie merken dat er seksistische of racistische opmerkingen worden gemaakt", zegt commissaris-generaal van de federale politie Marc De Mesmaeker. "Het inzicht groeit. Dingen die op het eerste zicht een klein probleem leken, worden toch gezien als gevoeligheden. Daardoor zijn ze sneller geneigd om actief op te treden bij wangedrag van een collega."

Impact groter bij beginners

Opvallend, het grootste effect van de opleiding zit bij jonge agenten. "Mensen met heel veel ervaring zijn blijkbaar minder gevoelig voor onze verhalen, omdat ze meer vertrekken van hun ervaring", besluit Christophe Busch van de Dossinkazerne.

Nu moeten we kijken of we met een derde traject ook meer ervaren agenten kunnen helpen door hun eigen ervaring meer in te werken in het traject.

Christophe Busch, directeur van Kazerne Dossin

Daarvoor heeft Busch een oplossing in gedachten: een vervolgtraject specifiek voor ervaren politiemensen. "Door de ervaring als rijkdom in te zetten in een vervolgtraject, kunnen we nog meer effecten bereiken", gelooft Busch. "We hebben nu een basistraject voor alle agenten. Er is een tweede opleidingscyclus voor leidinggevenden. Mensen verwachten meer van hen op vlak van morele dilemma's. Nu moeten we kijken of we met een derde traject ook meer ervaren agenten kunnen helpen door hun eigen ervaring meer in te werken in het traject." In die vervolgopleiding wil Busch de ervaring van de agenten bijvoorbeeld mee "als lesmateriaal" gebruiken. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen