Videospeler inladen...

Premier Charles Michel koopt tijd: "Ik ga naar Marrakech en ik respecteer de grondwet"

Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gezegd dat hij inderdaad naar Marrakech gaat om zijn steun te betuigen aan het migratiepact. Hij zegt niet dat hij in naam van de regering gaat, maar wel met een parlementaire meerderheid achter zich. Anderzijds zegt hij ook dat hij de grondwet wil respecteren en dat hij in de dagen na Marrakech verder wil praten.

De premier kwam met zijn langverwachte antwoord na een ellenlang debat waaruit bleek dat de N-VA alleen staat binnen de meerderheid. Hij verwees andermaal naar het lange beslissingsproces dat aan het migratiepact is voorafgegaan. "Mijn verantwoordlijkheid is natuurlijk alles te doen voor de geloofwaardigheid van ons land", aldus de premier.

Anderzijds gaat hij niet op de gaspedaal staan. "De grondwet is geen vodje papier", parafraseert hij Leo Tindemans in de jaren 70. Met anderen woorden lijkt het erop dat Michel de deur nog niet toeslaat voor de N-VA en dat hij in de dagen na Marrakech wil voortpraten in zijn meerderheid.

"Ik kies het kamp van het respect voor de instellingen. Indien de goedkeuring plaatsvindt, dan is dat een sterk signaal van dit parlement. Het verplicht me ten persoonlijke titel", aldus de premier.

Opvallend is ook dat de premier het heeft over verschillende andere dossiers die nog op de plank liggen.

Het is een vreemd antwoord

Oud-premier Elio Di Rupo (PS)

Zowel meerderheid als oppositie blijven voorlopig op hun honger zitten. Na het antwoord van de premier leek dan ook niemand echt tevreden. "Het was een zeer mager antwoord", vindt Francis Delpérée (CDH).

"Het is een vreemd antwoord", vindt oud-premier Elio Di Rupo (PS). "Hij heeft gezegd dat hij als persoon naar Marrakech gaat, niet als premier." Volgens Di Rupo heeft Michel dat wellicht gedaan "omdat een akkoord met de N-VA onmogelijk is".

Ik denk dat de premier een kans aan het missen is

Kristof Calvo (Groen)

Het lijkt erop dat premier Michel zich nog wat extra tijd heeft gekocht. "Hij heeft de rode lijn weer verschoven", denkt Hendrik Vuye (Vuye & Wouters). "Nu is het morgen op de kern. En waarschijnlijk zeal ze dan weer naar maandag worden verschoven."

"Ik denk dat de premier een kans aan het missen is", waarschuwt een ontgoochelde Kristof Calvo (Groen). "Er is een heel duidelijk draagvlak in het parlement om duidelijk te zijn over het migratiepact."

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen