Royals op zondag: het eerste interview van de moeder van Kate Middleton en de zoete zonde van Máxima op de G20

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Carole Middleton, de moeder van Kate en Pippa, heeft haar eerst interview ooit gegeven. Nee, ze klap niet uit de koninklijke biecht, maar houdt wel een pleidooi voor ondernemerschap. Voorts bewees de Nederlandse koningin Máxima dat er een ijsje altijd wel in gaat, zelfs op de G20. De Britse prins William en Kate vertoefden dan weer in kerstsfeer tussen de militairen op Cyprus, de Deense koningin Margrethe laat elfjes ronddwalen op paleis Fredensborg en de scheiding tussen de Luxemburgse prins Louis en Tessy lijkt rond. 

Carole Middleton over pril ondernemerschap

Ze houdt zich graag op de achtergrond en is nog nooit op een foutje te betrappen geweest, en dat al 14 jaar lang sinds haar dochter een relatie begon met de Britse prins en troonopvolger William. Carole Middleton, de moeder van Catherine "Kate" Middleton, laat voor één keer van zich horen in haar eerste interview ooit in de Britse pers.

Aanleiding is Party Pieces, het bedrijf met (online)feestartikelen dat de Middletons al ruim 30 jaar met succes leiden. Carole geeft daarom journaliste Lisa Armstrong van The Telegraph een rondleiding in de bedrijfsgebouwen. Ze blijkt bloednerveus en krijgt tijdens het interview grappig genoeg een sms'je van dochter Kate om haar succes te wensen. Toch zet Carole door want ze wil het ondernemerschap bij anderen -ook bij moeders- aanwakkeren door haar verhaal te vertellen.

Ik keerde terug naar Groot-Brittannië en had het gevoel dat ik nog niets bereikt had

Carole belandde na 101 jobs geprobeerd te hebben met haar echtgenoot Michael, die ze op de werkvloer leerde kennen bij de voorloper van British Airways, en dochters in Jordanië waar het gezin drie jaar leefde. Hij was manager bij een internationale luchthaven, zij vond echter haar draai niet. "Ik was er niet van overtuigd dat ik een expat wilde zijn", vertelt ze over die periode. In 1987 keerde het gezin terug naar Groot-Brittannië. Carole was zwanger van haar derde (zoon James) en realiseerde zich dat er rekeningen dienden betaald te worden. "Ik had ook het gevoel nog niets bereikt te hebben. Ik trouwde op mijn 25ste, kreeg Catherine op mijn 26ste..." 

Dochters Philippa (Pippa) en Kate en moeder Carole Middleton.
Reporters

Daarop kwam Carole met het idee van feestartikelen voor kinderfeestjes. Ze trok naar een beurs om contacten te leggen, stak folders in de bus van de kleuterschool van de dochters en begon aan haar eigen keukentafel zakjes te vullen. Het was het pre-internettijdperk, dus de zaken wilden niet meteen vlotten. Dus sloeg Carole lumineus de handen in elkaar met een kinderenboekenclub waardoor haar folders plots een groter bereik kregen. Het liet haar op termijn toe een eigen kantoor uit te bouwen en Michael in de zaak te laten stappen. De drie kinderen werden erbij betrokken en groeiden op met de winkel. Kate stond ooit model voor een van de covers van de catalogussen en Pippa verzorgde een blog.

Stoppen? Ik heb nog tonnen ideeën

"We waren ongeveer de enigen die met feestartikelen bezig waren. Het werd snel duidelijk dat het een groot potentieel had." En zelfs na 30 jaar draaien de zaken nog altijd goed. Zo lopen er wekelijks 4.000 bestellingen binnen. Dat het "Kate-effect" daar voor iets tussen zit, wil Carole niet gehoord hebben. De zaken draaiden vóór het prinselijke huwelijk al goed, benadrukt ze. Aan stoppen op haar 63ste denkt ze niet. "Dan zou ik te veel projecten hebben. Dan zou ik ons huis opnieuw willen inrichten en ik hou van reizen, maar dan zou ik de kleinkinderen missen. Nee, Ik stop niet. Ik heb nog tonnen ideeën."

Máxima, de zoete zonde en "vriendin" van...

De boog hoeft niet altijd gespannen te staan, dacht de Nederlandse koningin Máxima. Dus dook ze na afloop van het gala ter ere van de G20 in Buenos Aires gewoon een ijssalon binnen en deed daarna een terrasje in haar oude woonwijk Recoleta. In haar kielzog volgden een pak fotografen, lijfwachten en de Nederlandse premier Mark Rutte. Een rustig, anoniem bezoekje was het allerminst. Maar de koningin nam in alle chaos de tijd om met het personeel te poseren voor een selfie (zie video hieronder).  

Máxima is verzot op ijs en telkens ze op bezoek is in haar geboorteland wordt ze steevast gefotografeerd in een vestiging van Freddo, een van de bekendste ijsverkopers van Argentinië. In Wassenaar waar de koningin woont, neemt ze ook vlotjes met haar gezin de fiets naar het plaatselijke ijssalon. Máxima was op de G20 uitgenodigd door de Argentijnse president Mauricio Macri voor haar werk voor de Verenigde Naties. Ze ontmoette onderen anderen Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Japanse premier Shinzo Abe, die volgend jaar gastheer is van de G20.

Terwijl Máxima bij ons bekend is als koningin en echtgenote van Willem-Alexander, blijkt dat in het buitenland niet altijd het geval te zijn. Voor de G20 namen heel wat wereldleiders hun partner mee (Donald Trump kwam met Melania, Emmanuel Macron met Brigitte, Erdogan met Emine, enz. ) en ze poseerden samen voor de traditionele groepsfoto. Bij het fotoagentschap European Pressphoto Agency gingen ze er dus vanuit dat de vrouw op de foto (zie hieronder, tweede rij midden) naast premier Rutte "zijn vriendin" was, en werd die omschrijving aan de foto toegevoegd. Even later werd de fout rechtgezet. Mark Rutte is trouwens vrijgezel.

Margrethe en de elfjes op zolder

De Deense koningin Margrethe staat bekend om haar knotsgekke creatieve ideeën. Tot kerstavond vertelt ze deze keer via een "adventskalender" op haar officiële Instagram-account kort de verborgen en vergeten verhalen van het Deense paleis en zijn bewoners.

Margrethe knutselde vier elfjes in elkaar die moeten zoeken naar het verstopte rijstbrood dat zich op zolder van paleis Fredensborg bevindt (zie video). In hun zoektocht komen ze elke dag voorwerpen tegen die verband houden met de koninklijke familie.  

De eerste post was het oude hobbelpaard van kroonprins Frederik en zijn broer Joachim, maar de koningin vergat ook haar echtgenoot prins Henrik niet die in februari van dit jaar na longproblemen overleed. Van hem vonden de elfjes enkele tennisrackets terug. Het was een van de favoriete sporten van de prins en die microbe kreeg ook zijn twee zonen te pakken. Kroonprins Frederik is onder meer beschermheer van de Deense tennisfederatie.

William en Kate tussen de sneeuwvlokken

De hertog en hertogin van Cambridge vertoefden deze week al in hogere kerstsferen. Ze woonden op Kensington Palace, op wandelafstand van hun woonst, een kerstfeest bij voor families van uitgezonden militairen. Hoewel ze maar al te goed vertrouwd zijn met de omgeving, werden William en Kate toch verrast door een sneeuwblazer die witte sneeuwvlokken liet dwarrelen toen ze net passeerden op weg naar de orangerie. (lees verder onder foto en video)

2018 Karwai Tang

Ik weet nog hoe ik me voelde toen William op missie was in de Falklandeilanden

Tijdens de bijeenkomst nam Kate het woord: "Als iemand wiens man uitgezonden is, weet ik hoe moeilijk het is wanneer iemand die je lief hebt weg moet om zijn taak te vervullen. Ik weet nog hoe ik mij voelde toen William op missie was in de Falklandeilanden of toen hij uit werd gestuurd als reddingshelikopterpiloot. Maar ik kan mij niet voorstellen hoe het moet zijn als je geliefde op missie is tijdens de kerstdagen of tijdens speciale familiegebeurtenissen." Er werden ook geschenken, brieven en foto's bij de familieleden opgehaald, want de volgende dag trok het prinselijke paar naar Cyprus om er de Britse luchtmachtbasis te bezoeken.

Kate en William deelden er de cadeaus en correspondentie uit aan de militairen. In totaal zijn tijdens de kerstdagen 11.000 Britse piloten gestationeerd op bases in 35 landen. "Al dit werk gebeurt vanzelfsprekend. Jullie zoeken geen lof voor jullie bijdrage. Het draait niet rond erkenning, voor jullie is het gewoon dienstbaarheid. Zeker in deze maand beseffen we heel goed wat voor opoffering jullie voor ons land brengen", sprak William de militairen op Cyprus toe.

2018 Pool/Samir Hussein

"Een sprookje dat verzuurd raakte"

In Londen lijkt de echtscheiding van prinses Tessy met prins Louis, zoon van de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa, de laatste rechte lijn in te gaan. De rechter heeft beslist dat Louis jaarlijks 8.900 euro onderhoudsgeld moet betalen aan Tessy met wie hij twee tienerzonen heeft, Gabriel en Noah. Het koppel maakte de onverwachte breuk in januari 2017 bekend.

Hun relatie in 2005 was groot nieuws in het Groothertogdom, want Tessy was nog niet voorgesteld aan de Luxemburgers, bleek bovendien zwanger en Louis was amper 19 jaar. Het gezin bouwde een vrij anoniem leven op in Londen en het huwelijk hield bijna elf jaar stand. De rechter zelf omschrijft het als "een spijtige zaak tussen twee jonge mensen die gelukkig waren vóór het sprookje verzuurd raakte"

2015 Getty Images

Tessy stak nooit onder stoelen of banken dat ze Louis nog altijd een warm hart toedraagt. Louis van zijn kant liet op de hoorzitting weten dat hij haar nog altijd dankbaar is: "We trouwden jong en er werd veel van Tessy verwacht als prinses. Ze nam die rol met veel gratie op zich en vertegenwoordigde mijn familie prima."

Louis zal jaarlijks 8.900 euro aan Tessy moeten betalen. Zij mag ook met de kinderen in hun vroegere woning in de Britse hoofdstad blijven, een van de voornaamste eisen van Tessy. Sinds de breuk werd in de pers met modder gegooid naar Tessy en Louis. Zij werd bestempeld als een "gold digger" (op geld belust, red.), terwijl hij dan weer -ondanks zijn weelde- haar geen geld wilde gunnen. Pas als de scheiding definitief rond is, verliest Tessy ook haar titel van prinses. 

Meest gelezen