Sinterklaas krijgt meer dan 300.000 brieven via bpost

De Sint kreeg ook dit jaar weer enorm veel brieven van kinderen. Omdat al die brieven lezen teveel veel werk is voor de Sint alleen, organiseert bpost elk jaar in Brussel X een Sint-secretariaat om die duizenden brieven te verwerken. 

Sinds begin november zijn een dertigtal medewerkers van bpost aan de slag om alle brieven aan de Sint te verwerken. Het team zorgt er ook voor dat alle kinderen een antwoord krijgen van Sinterklaas. "We werken daaraan tot midden december", zegt Barbara Van Speybroeck van bpost. "Er zitten veel grappige brieven tussen, maar soms ook wel wat emotionele. Er zijn heel wat kindjes die vragen om oma of opa nog eens terug te mogen zien. Er zijn er ook die vragen om een nieuwe hond te krijgen omdat hun hond gestorven is. Maar het gaat toch meestal om klassieke brieven met de vraag om speelgoed."

Lachend drolletje

Er zijn wel wat nieuwe trends in het speelgoed dat de kinderen vragen. Slijm is enorm populair en ook speelgoed in de vorm van een emoji zoals een lachend drolletje. "Dat is allemaal erg nieuw voor de Sint, hij weet niet altijd wat de kinderen daar mee bedoelen en daar heeft hij dan wel wat hulp bij nodig", zegt Van Speybroeck.

"In de brieven biechten sommige kinderen ook wel eens iets op", gaat Van Speybroeck verder. "Zo schreef Daria uit Borsbeek dat ze wel eens ondeugend was geweest en niet altijd naar haar mama had geluisterd, maar dat ze dat in de toekomst gaat veranderen."

Lees verder onder de foto.

Kinderen stellen in die brieven ook vaak vragen aan de Sint. "Rookt de Sint sigaren in de douche, is één van de opvallendste vragen die we binnenkregen", zegt Van Speybroeck. "Een ander kind vraagt of de Sint wel bananen lust."

De Sint kan natuurlijk niet alle brieven persoonlijk beantwoorden, maar het Sint-secretariaat zal elk kind een leuke brief terug bezorgen. Het aantal brieven was dit jaar vergelijkbaar met het aantal dat ook andere jaren binnenkomt. "Vorig jaar was wel uitzonderlijk met 400.000 brieven", zegt Van Speybroeck. "Dat er zoveel brieven binnenkomen, wil toch zeggen dat het toch nog altijd heel belangrijk is voor de kinderen om een briefje naar de Sint te sturen."

Meest gelezen