Videospeler inladen...

SPECULOOS maakt jacht op leefbare exoplaneten

Sinterklaas heeft afgelopen nacht een aanzienlijke hoeveelheid speculoos over ons uitgestrooid. Maar ook in het noorden van Chili is er een doorbraak in SPECULOOS, het nieuwste project van de Europese sterrenwacht ESO.

Een nieuwe opstelling van vier telescopen op de berg Paranal in het noorden van Chili  gaat zich richten op aardachtige exoplaneten die in banen om uiterst koele sterren draaien. De telescopen zijn uitgerust met hoofdspiegels van 1 meter en zijn genoemd naar de vier grootste manen van de planeet Jupiter: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.

SPECULOOS staat voor Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars. SPECULOOS zal gebruik maken van dezelfde methode als zijn prototype, de TRAPPIST-telescoop in het La Silla-observatorium. Het systeem is getest en gekalibreerd, alles is klaar voor de zoektocht naar mogelijk leefbare planeten ter grootte van de aarde. 

Meest gelezen