Videospeler inladen...

Studentendoop loopt uit de hand: 20-jarige student kritiek in ziekenhuis

Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart, nadat een 20-jarige man uit Edegem in kritieke toestand werd opgenomen in het UZA in Edegem na een studentendoop. Vrijdagnamiddag is hij aan zijn verwondingen overleden. Twee andere schachten, een 19-jarige uit Hove en een 20-jarige uit Zandhoven, worden nog in het ziekenhuis verzorgd.

Studentenvereniging "Reuzegom", die Antwerpse studenten verenigt die aan de KU Leuven studeren, heeft afgelopen dinsdag en woensdag een dramatische doop georganiseerd voor drie nieuwe leden. Eén student werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen, en is intussen overleden. De andere twee studenten liepen ook verwondingen op.

"In een afgelegen plek in een bosrijke omgeving in Vorselaar moesten de nieuwe leden allerlei opdrachten uitvoeren," laat het parket van Antwerpen weten. "Rond 21 uur werd een 20-jarige man uit Edegem onwel. De organisatoren hebben beslist om hem naar het Sint-Jozef-ziekenhuis in Malle te brengen. Omdat de toestand van de Edegemnaar verslechterde, werd hij overgebracht naar het UZA in Edegem. Op dit moment is zijn toestand nog altijd zeer kritiek. De twee anderen hadden ook klachten en ze werden ook naar het ziekenhuis gebracht. Ze worden verzorgd in het ziekenhuis, maar ze konden wel verhoord worden."

Mogelijk heeft een (verplichte) inname van visolie een verhoogd zoutgehalte in het bloed veroorzaakt. Dat wordt nu onderzocht door een wetsdokter. 

KU Leuven reageert "geschokt"

"De praktijken zijn onthutsend. Je houdt het niet voor mogelijk dat zoiets vandaag nog kan gebeuren. We zijn als universiteit serieus geschokt daarover. Absoluut", zegt Chantal Vanaudenhove, de vicerector die verantwoordelijk is voor studentenbeleid. 

Wat nu? "Eerst en vooral wil ik de organisatie horen en alle feiten kennen. Tuchtsancties kunnen, ja, en dat kan gaan tot en met wegsturen van de universiteit. Maar ik kan daar nu niet zomaar uitspraken over doen, eerst moet ik de verantwoordelijken horen en zien."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen