Videospeler inladen...

Bart Maddens: "Je voelt nu dat de andere regeringspartijen met een probleem zitten"

De verklaring van premier Charles Michel in de Kamer heeft velen verward achtergelaten. Wat heeft hij nu eigenlijk gezegd? Voor politicoloog Bart Maddens (KUL) was het nochtans vrij duidelijk. "De premier heeft gedaan wat de N-VA vroeg", zegt hij. De N-VA heeft volgens Maddens nu niet meteen een reden om de regering te verlaten. "Maar je voelt nu dat de andere regeringspartijen met een probleem zitten."

Voor Bart Maddens was de boodschap van de premier duidelijk, zei hij in "Terzake": "De premier heeft gedaan wat de N-VA vroeg: hij geeft aan dat hij ten persoonlijken titel naar Marrakech zal gaan. Hij heeft niet gezegd: "Ik ga naar Marrakech als premier", maar wel: "Ik ben premier en ik ga naar Marrakech".

Hij heeft ook gezegd dat de finale besluitvorming over het Migratiepact zal gebeuren in de ministerraad en in de kern. En hij suggereerde daarmee ook dat er nog een mogelijkheid is dat België zich finaal op 19 december in New York (waar over het Migratiepact gestemd wordt in de Algemene Vergadering van de VN, nvdr.) zal onthouden."

Strohalm

Maar was dit dan een hele toegift aan de N-VA? Dat nu ook weer niet, vindt  Maddens. "Het blijft een strohalm. De premier gaat naar een intergouvernementele conferentie. Het is evident dat hij daar zal zijn als Belgisch regeringsleider. De hele wereld zal dat ook zo percipiëren. Maar de strohalm die de N-VA heeft en aangrijpt om in de regering te blijven, is dat de premier gezegd heeft dat hij ten persoonlijken titel gaat en het standpunt van het parlement zal uitdragen, en dat hij België daar niet zal binden. Dat is voor de N-VA zeer belangrijk om in de regering te kunnen blijven, tenminste tot er een besluitvorming is over 19 december."

Scenario dat andere regeringspartijen niet voor ogen hadden

Volgens die logica is er volgens Maddens geen reden voor de N-VA om de regering te verlaten. "Maar je voelt nu natuurlijk wel dat de andere partijen met een probleem zitten. Het is niet toevallig dat Patrick Dewael en Servais Verherstraeten zeer ongelukkig zijn over wat de premier heeft gezegd.

Zij vinden immers dat Buitenlandse Zaken een bevoegdheid is van de premier en de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens een letterlijke lezing van de grondwet is dat ook zo. Op basis daarvan vonden Open VLD, CD&V en ook MR zelf dat de premier namens België naar Marrakech kon gaan. Nu kiest de premier voor een andere lezing van de grondwet: voor hem moet de ministerraad of de kern beslissen, moet er een consensus zijn in de ministerraad".

Dat was volgens Maddens "een scenario dat de andere regeringspartijen niet voor ogen hadden". Hun reactie toont aan "dat de regering voor hen dood en begraven is."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek met politicoloog Bart Maddens

Videospeler inladen...

Meest gelezen