Vanaf nu mag de kerstboom gezet worden: hoe kies je de beste? En hoe hou je hem vers tot Driekoningen?

Sinterklaas is gepasseerd en dus mag je nu ook "officieel" een kerstboom in huis halen. Maar hoe kies je de beste boom uit? En vooral: hoe hou je hem vers tot de komst van Driekoningen? Enkele tips.

Hoe kies je de beste boom?

 1. Schud de boom
  Hoe langer de boom al in het tuincentrum staat, hoe minder lang jij ervan kan genieten. Test daarom de "versheid" van de boom wanneer je je keuze maakt. Til de boom even op aan de stam en laat hem op de grond neerploffen. Liggen er naalden op de grond? Dan loop je beter door naar de volgende boom in de rij.
 2. Buig de naalden
  Een ander trucje is nakijken hoe buigbaar de naalden nog zijn. Breken ze af? Dan is de boom niet meer zo gezond. 
 3. Kijk naar de houtdoorsnede
  Kijk naar de houtdoorsnede bij een boom die afgezaagd is. Bij een vers gezaagde boom is het hout nog mooi wit, zoals het wit van een banaan. Bij bomen die al wat ouder zijn, is de kleur meer geel.
 4. Zoek naar de wortels
  Je kan ook een kerstboom in een pot kopen, maar kies dan eentje die echt in de pot werd gekweekt. Dat zie je aan de wortels die onderaan door de gaatjes komen van de pot. 

Wat is het verschil tussen kerstbomen met en zonder wortels?

Als je kerstboom nog een kluit heeft, heeft hij zijn kleine wortels nog. “Hierdoor kan hij gemakkelijker water opnemen en blijft je boom langer in leven", zegt Koen Es van de Plantentuin van Meise. "Check wel of je kluit een goede vorm/grootte heeft en je niet bedrogen bent door de kerstboomverkoper.” Als de kluit tóch te klein is uitgestoken en je maar weinig kleine bijworteltjes hebt, gaat je boom het zeker niet overleven als je ‘m terug in de volle grond plant. Je kan ook kerstbomen kopen die in een pot, onder de grond, gegroeid zijn.

Een afgezaagde kerstboom moet je, voor je ‘m binnenzet, een klein stukje (1 cm) afzagen. “Zo’n bomen zijn al weken geleden afgezaagd en het uiteinde is opgedroogd. Vergelijk het met snijbloemen waar je ook een klein stukje afknipt zodat ze water beter opnemen.” Speciale staanders voor afgezaagde kerstbomen zijn erop voorzien dat je er wat water in kan gieten. Zeker doen!

Hoeveel water geef je je kerstboom?

“De lucht in je woonkamer is heel droog. Je boom verdampt ongeveer 1 tot anderhalve liter vocht per dag, dus zoveel zou je ‘m ook moeten bijgieten.” Geef ‘m ook niet té veel water. Dat gaat je kerstboom niet verdampt krijgen en zo verliest ie zijn naalden.

Afgezaagde kerstbomen die op een houten kruis getimmerd worden, gaan het snelst hun naalden verliezen. Water geven is onmogelijk, en daardoor legt ie sneller het loodje. “Een heel droge kerstboom is trouwens een gigantisch brandgevaar!”, vertelt Koen.

Waar zet je je kerstboom het beste?

Laat je boom acclimatiseren. “Zet ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de garage voor je ‘m in de living zet.” Houd ‘m ook zo ver mogelijk van warmtebronnen. Een tochtige plek is ook geen goed idee. Daar gaat je kerstboom sneller vocht verliezen en dus ook sneller uitdrogen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen