Amerikaanse F-18's en een KC-130-tankvliegtuig.
AP2008

Twee Amerikaanse legervliegtuigen botsen voor de Japanse kust

Twee vliegtuigen van Amerikaanse elitekorps Marines zijn op elkaar gebotst tijdens een bevoorradingsoperatie voor de Japanse kust. Het gaat om een F-18 gevechtsvliegtuig en een tankervliegtuig. Een piloot van de F-18 is ongedeerd uit het water gehaald, een andere militair is overleden. Er zou al een lichaam geborgen zijn. De vijf inzittenden uit het tankervliegtuig zijn vermist.

In een persbericht zegt het VS-leger dat de vliegtuigen waren opgestegen op de luchtmachtbasis van Iwakuni in het westen van Japan. Tijdens een oefening om de F-18 Hornet in de lucht bij te tanken, is dat toestel in botsing gekomen met het KC-130-tankvliegtuig. Beide vliegtuigen zijn daarop in zee gestort.

De twee piloten van de F-18 zijn opgepakt en naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen is daarna overleden. Er is nog een reddingsoperatie aan de gang naar de vijf vermisten. Dat zijn de inzittenden van het tankvliegtuig.

In juli vorig jaar was er al eens een ongeluk met een KC-130 van de Amerikaanse luchtmacht in de staat Mississippi. Toen zijn 15 inzittenden omgekomen. De KC-130 is een versie van het meer bekende vrachtvliegtuig C-130 dat wordt gebruikt om gevechtstoestellen in de lucht bij te tanken.

Meest gelezen