Van leraar tot fractieleider N-VA: wie is Peter De Roover?

Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) is alomtegenwoordig als het gaat over het VN-migratiepact van Marrakech. Ex-journalist en grote naam in de Vlaamse beweging, maar wie is Peter De Roover?

"We zitten in een hoop politieke spelletjes", liet de 56-jarige Peter De Roover optekenen in "De ochtend" op Radio 1. Wat De Roover daarbij vergat te vertellen, is dat net hij de afgelopen weken één van de belangrijkste pionnen was. Het Journaal, Terzake, De Ochtend, Van Gils & Gasten en Villa Politica... Peter De Roover leek overal aanwezig. Maar wie is die man die plots de stem van N-VA vertolkt?

Gepokt en gemazeld in de Vlaamse Volksbeweging

Wat verbindt Siegfried Bracke, Johan Van Overtveldt, Jan Becaus, Mark Demesmaeker, Pol Van Den Driessche en Peter De Roover? De juiste antwoorden zijn: man, lid van de N-VA en een verleden als journalist.

Voor zijn carrière als parlementslid was De Roover journalist en opiniemaker. Al in de jaren '80 is hij actief in de Vlaamse Volksbeweging waar hij op 27-jarige leeftijd voorzitter wordt. Samen met Jan Jambon, nu minister van Binnenlandse Zaken, laat hij de Vlaamse Volksbeweging heropbloeien. Ook zijn vader was jarenlang gemeenteraadslid voor de Volksunie. De Roover heeft dus een naam als een klok in de Vlaamse Beweging.   

In 2014 staat Peter De Roover voor het eerst op de lijst van N-VA. Vanop de derde plaats wordt hij verkozen voor de Kamer. Maar naast een carrière als journalist speelde zijn professionele leven zich ook af in een andere kamer: de leraarskamer. De Roover was tot voor kort leraar economie in een secundaire school in Antwerpen.

De traagheid is soms om tegen de muren op te lopen.

Peter De Roover, juni 2015, Gazet van Antwerpen

Maar zijn overgang van opiniemaker en journalist naar Kamerlid verloopt niet zonder frustatie."De traagheid is soms om tegen de muren op te lopen", laat hij optekenen in de zomer 2015 bij Gazet van Antwerpen.

Voor de rol van fractieleider zijn er 2 kandidaten: Hendrik Vuye, professor staatsrecht, en Peter De Roover. Tegen de verwachting in gaat de post naar Vuye. Maar de Vlaamse Beweging en De Roover morren. Ze hebben het moeilijk met de deal die de partij maakte: communautaire rust in ruil voor regeringsdeelname. "We delen de teleurstelling van onze achterban, maar het is beter dan aan de zijlijn te gaan staan", laat De Roover optekenen in Het Nieuwsblad.

We delen de teleurstelling van onze achterban, maar het is beter dan aan de zijlijn te gaan staan.

Peter De Roover, Het Nieuwsblad, 2015.

In januari 2016 start de N-VA met een nieuw project. Hendrik Vuye, professor staatsrecht én fractieleider, zal samen met Veerle Wouters de communautaire lijn van de partij uittekenen. Daarop wordt De Roover toch fractieleider. Vuye en Wouters zullen enkele maanden later de partij uit onvrede verlaten.

Als enige in de vuurlinie?

Als fractieleider heeft De Roover geen eenvoudige taak. De fractie van N-VA is groot en heeft minder ervaring. Het is uiteraard ook niet de bedoeling om de N-VA-ministers in de weg te lopen. Het is een moeilijk evenwicht tusen inhoud en profilering, maar De Roover rijdt een goed parcours.

De afgelopen dagen waren wellicht enkele van de drukste uit De Roover zijn carrière als parlementslid. Als enige regeringspartij bleef de N-VA zich verzetten tegen het Marrakech-pact, dat is het migratiepact van de Verenigde Naties.

"Als enige in de vuurlinie? Dat is toch maar logisch. De ministers doen hun werk in de regering, die moeten geen woordvoerder zijn van de partij", reageert De Roover in "De ochtend". Toch is de blijvende stilte van de andere parlementsleden en regeringsleden van zijn partij stilaan oorverdovend.

Voor De Roover is het duidelijk, de premier mag in Marrakech enkel spreken in naam van het parlement, en niet in de naam van de regering. Afwachten wat Michel daar zelf over zegt in de Kamer later vandaag.  

Meest gelezen