Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vredesonderhandelingen in Zweden over Jemen gestart: "een unieke kans"

In Zweden zijn de lang verwachte vredesonderhandelingen over de burgeroorlog in Jemen begonnen Het is voor het eerst sinds 2016 dat er gesprekken plaatsvinden tussen de sjiitische Houthi's en de "regering" die gesteund wordt door Saudi-Arabië. Door de burgeroorlog heerst er hongersnood in Jemen die zo'n 14 miljoen mensen treft.

De gesprekken vinden plaats in Rimbo, een kasteel op zo’n 60 kilometer ten noorden van Stockholm. Beide strijdende partijen zien er elkaar sinds het afbreken van voorafgaande onderhandelingen in Zwitserland eerder dit jaar. Toen kwam een delegatie van de Houthi-rebellen na drie dagen niet opdagen. De Houthi’s beschuldigden Saudi-Arabië ervan hun vliegtuig niet te laten opstijgen.

(Lees verder onder de foto).

Rimbo, Zweden, waar de onderhandelingen zullen plaatsvinden

Bij de start van de gesprekken sprak VN-bemiddelaar Martin Griffiths "over een unieke kans op vrede voor Jemen". Hij kon ook bevestigen dat beide partijen bereid zijn om duizenden krijgsgevangenen uit te wisselen. Dat akkoord is eerder deze week bereikt als gebaar van goede wil.

Toch blijft het de vraag of de onderhandelingen een kans maken en zal Griffiths wellicht deelakkoorden willen sluiten om enig momentum in de onderhandelingen te krijgen.

Zo wil hij de internationale luchthaven van de hoofdstad Sanaa opnieuw openen. Die ligt in gebied dat door de Houthi's gecontroleerd wordt. De pro-Saudische regeringsmilities willen ook dat de Houthi's de controle over al-Hudaydah, een belangrijke haven aan de Rode Zee, opgeven. Die zou dan onder internationale controle komen. Die haven is erg belangrijk voor de humanitaire hulp aan Jemen.

Grote vraag is of deze onderhandelingen wel een kans maken, maar de kaarten liggen nu anders dan in het verleden. Door de ophef rond de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi is de druk toegenomen op het Saudische regime om tot een akkoord te komen met de Houthi's. Die worden gesteund door Iran, Saudi's aartsvijand. Saudi-Arabië steunt officieel de regering van president Abd-Rabbu Mansur Hadi, maar die regering heeft geen of nauwelijks invloed in het land, dat grotendeels gecontroleerd wordt door gewapende stammenmilities en een zuidelijke afscheidingsbeweging.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen