Een vliegtuig van het type Boeing OC-135 dat gebruikt wordt voor dergelijke vluchten. Bron: Leif.

VS voerde militaire observatievlucht uit boven Oekraïne, waarschuwing aan Rusland

Een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig heeft een speciale vlucht uitgevoerd boven Oekraïne. Dat gebeurde met toestemming van dat land en paste in het verdrag Open Skies. De vlucht is een reactie op het incident tussen Oekraïense en Russische marineschepen in de Zwarte Zee.

"De Russische aanval op Oekraïense marineschepen in de Zwarte Zee nabij de Straat van Kertsj is een gevaarlijke escalatie en past in een patroon van een steeds meer provocatieve en bedreigende activiteit". Zo omschrijft het Pentagon het incident op zee vorige week. Rusland houdt nog altijd drie Oekraïense marineschepen en hun bemanning vast.

Een Amerikaans verkenningstoestel van het type OC-135 heeft nu een speciale vlucht over Oekraïne gemaakt. Volgens de VS is de vlucht een steunbetuiging aan Oekraïne dat zich bedreigd voelt door Rusland. Aan boord waren waarnemers uit de NAVO-lidstaten zoals de VS zelf, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Roemenië en uit Oekraïne zelf.

De vlucht vond plaats binnen het kader van het Open Skies-verdrag. Dat verdrag is ondertekend door 34 landen, waaronder vooral de NAVO-lidstaten en de voormalige deelstaten van de Sovjet-Unie. Volgens dat verdrag mogen die landen militaire observatievluchten uitvoeren over elkaars grondgebied mits toestemming van de geobserveerde landen.

Gisteren is een Amerikaanse destroyer gaan rondvaren in de Zee van Japan in een gebied dat betwist wordt door bondgenoot Japan  en door Rusland. Dat leek dan weer een uitdaging aan territoriale eisen van Rusland en steun aan Japan.

 

Meest gelezen