Nicolas Maeterlinck

Nieuwe episode in migratiepact-thriller: Kamer vraagt regering om VN-migratiepact goed te keuren

Een wisselmeerderheid in de Kamer heeft  een aangescherpte resolutie goedgekeurd. De tekst vraagt de regering expliciet om het pact goed te keuren. Het is nu aan de regering om zich daarover uit te spreken.

De aanscherping is er gekomen na de verklaring in de Kamer van premier Charles Michel (MR). Volgens verschillende Kamerleden was die te vaag. De wisselmeerderheid bestaat uit CD&V, Open VLD, MR, Ecolo-Groen, SP.A en CDH, nu ook aangevuld met de PS en DéFI. De PS had zich gisteren nog onthouden in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.

"Nu de regering blijkbaar echt niet kan beslissen, zal de tekst van het parlement nog duidelijker worden", lichtte Kristof Calvo (Groen) toe in "Terzake". "Daarmee ligt de bal helemaal in het kamp van de regering."

De aangescherpte resolutie is goedgekeurd door 106 van de 142 aanwezige Kamerleden. Er waren 36 tegenstemmen.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Er is een overduidelijke meerderheid in dit parlement die u de opdracht geeft om het globaal pact te gaan tekenen

Kamerfractieleider Meryame Kitir (SP.A)

"U krijgt een duidelijk signaal", aldus SP.A-fractieleider Meryame Kitir in de Kamer tegen premier Michel. "Er is een overduidelijke meerderheid in dit parlement die u de opdracht geeft om het globaal pact te gaan tekenen in Marrakech en in New York. Uw opdracht is duidelijk. Ik hoop dat u ons niet teleurstelt, ik hoop dat u het parlement niet teleurstelt, ik hoop dat u de mensen in uw meerderheid niet teleurstelt, maar ik hoop bovenal dat u ons land niet teleurstelt."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

De N-VA staat geïsoleerd, maar fractieleider Peter De Roover verheugt zich vooral over het gevoerde debat. Hij merkt op dat er volgens sommigen nog "schijnbare onduidelijkheden" zijn na de toelichting van de premier. "Dan zal hij ongetwijfeld opklaring bieden in de regering, waar de beslissing wordt genomen", aldus een cynisch klinkende De Roover, die zo snel mogelijk wil overgaan tot de orde van de dag in de regering.

Videospeler inladen...

Meest gelezen